Zbog jake bure nije bilo sigurno da zrakoplov sleti u dubovačku zračnu luku. Dozvola za povratak u Zagreb nije dobivena jer tamo za proceduru slijetanja zrakoplova nije bilo dovoljno ljudi. Bila je ponoć.

Objašnjenje iz zračne luke tek u ponedjeljak?

Naime, u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu preko noći službe ne rade, zbog čega slijetanje nije moglo biti obavljeno tamo, a ne rade ni tijekom vikenda, barem ona za informiranje. Na upite novinara odgovoreno je da će službena informacija o ovom incidentu biti izdana tek u ponedjeljak, kada počne raditi služba za informiranje.

RTL piše da je odluka da u jednoj turističkoj zemlji najveća zračna luka ne radi preko noći zapravo u suprotnosti s naredbom resornog ministarstva. Naime, propisuje se da zračna luka Franjo Tuđman mora raditi sedam dana tjedno, 24 sata na dan, od ožujka do listopada.

Putnici su naposlijetku morali sletjeti u Rim, odakle su, nakon više od 12 sati, konačno prevezeni u Dubrovnik.

'Turistička zemlja si to ne smije dozvoliti'

Zrakoplovni analitičar Alen Šćuric kaže da se radi o velikoj sramoti koja će odjeknuti u svijetu i pita se što bi bilo da se na zrakoplovu pojavio kvar zbog kojeg bi slijetanje bilo hitnije i ne bi bilo vremena za put do Rima.

'Činjenica da jedna turistička zemlja ima praktički zatvoren zračni prostor tijekom noći, dakle, od 23 sata pa do jutra, to je stvarno nemoguće i to je apsolutno nešto što se u jednoj turističkoj zemlji ili bilo kojoj zemlji ne smije dogoditi', rekao je Šćuric.