EFIKASNO BEZDUŠNA DRŽAVA

‘TU NOĆ SAM UMRLA S NJIM’: Istog dana kada joj je umro sin, samohrana majka izgubila status njegovateljice i s još dvoje djece ostala bez prihoda

Leonela Pomper, 41-godišnja samohrana majka iz Sesveta, jučer je pokopala sina Leona, 12-godišnjaka s nekoliko najtežih dijagnoza, koji je preminuo u subotu.

Leonela se sama brinula o sinu zadnjih deset godina sa statusom majke njegovateljice. Taj status izgubila je u subotu, čim je preminuo njezin sin.

ČIM JOJ JE DIJETE IZDAHNULO, OSTALA JE BEZ BIJEDNE NAKNADE: ‘Država zaboravlja izmučene majke’

Zakon joj ne daje niti da na miru žaluje za sinom

S gubitkom statusa koji je automatski, prema zakonu, nastupio onoga trena kada je izdahnuo njezin sin, Leonela Pomper ostala je i bez plaće od 2500 kuna mjesečno na koju je imala pravo kao majka njegovateljica. Time je, s još dvoje djece, ostala bez ikakvih sredstava za život, a država joj svojim bezdušnim zakonom nije dala priliku niti da na miru žaluje za svojim preminulim sinom.

“Umrla sam tu noć s njim… Ne mogu to još pojmiti, ne mogu prihvatiti da ga nema, a da život ide dalje, da imam još dvoje djece, da od nečega treba živjeti”, kazala je Jutarnjem listu slomljena majka koja je i sama teško bolesna. Dijagnosticirani su joj multipla skleroza, hipertireoza i epilepsija.

Iako je znala što ju čeka u trenutku kada se dogodi ono najstrašnije, a neminovno – da joj umre teško bolesno dijete – teško je prihvatila realnost propisanu u Zakonu o socijalnoj skrbi. U njemu stoji da status roditelja njegovatelja prestaje “ako roditelj njegovatelj to sam zatraži, ako iz neopravdanih razloga ne obavlja svoju dužnost njege djeteta, ako roditelj završi u zatvoru, nakon što napuni 65 godina života ili – smrću djeteta”.

Nepravda će napokon biti ispravljena?

Već godinama udruge i pojedinci bezsupješno upozoravaju na nečovječnost tog zakonskog propisa. Iako je Zakon o socijalnoj skrbi nekoliko puta mijenjan tijekom proteklih godina, zahtjev da se taj propis u njemu promijeni država je ustrajno ignorirala. Udruge i pojedinci, među kojima je među najglasnijima bila i sama Leonela Pomper, tražili su da se propiše određeno razdoblje namijenjeno žalovanju tijekom kojega bi roditelj i nakon smrti djeteta ostvarivao pravo na naknadu.

Jutarnji list piše da bi se uskoro stvari mogle promijeniti po tom pitanju. U tijeku je izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i zahtjev roditelja njegovatelja najvjerojatnije će napokon biti uvažen.

“Ovaj ćemo prijedlog najozbiljnije razmotriti. Najranjivije skupine u društvu moraju biti u središtu našeg interesa i skrbi. Posebnu osjetljivost želimo pokazati prema roditeljima djece s najtežim invaliditetom, odnosno roditeljima njegovateljima, a osobito onima koji izgube dijete”, poručili su iz resornog Ministarstva

“Nisam htjela da ide u instituciju”

Po svemu sudeći, izmijenjeni Zakon o socijalnoj skrbi, koji bi na snagu trebao stupiti do kraja ove godine, propisivat će plaćeno razdoblje žalovanja od tri mjeseca, kao što to propisuje i Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.

“Leon je moje dijete i nisam htjela da ide u instituciju. Htjela sam da bude sa mnom, da ja brinem o njemu, da bude doma. I da država to prepozna, da shvati da nije moguće biti zaposlen s djetetom koje, kao moj Leon, živi uz pomoć sedam različitih aparata, koje je slijepo, gluho, potpuno nepokretno, koje ne govori i ne reagira. Htjela sam da nam pomogne kroz dodjelu tog statusa”, kazala je za Jutarnji list Leona Pomper.

Ona i drugi roditelji njegovatelji već su otprije upozoravali da je takvo rješenje bolje i za dijete i za samu državu, jer je smještaj djeteta u instituciji najmanje pet puta skuplji od naknade koja se isplaćuje roditeljima.

 

 

Povratak na Net.hr