TRENDOVI POTRAŽNJE

TRŽIŠTE NEKRETNINA NAKON POTRESA I EPIDEMIJE: U Zagrebu pao interes za kućama, ali zato u Gorskom kotaru, Lici i Istri…

Dok je prošlogodišnja promjena pokazivala da kupci sve više daju prednost kućama u Zagrebu u odnosu na stanove, zadnjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća pao je 10 posto

Zadnjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 posto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u petak. Iako nema značajnih promjena u kretanjima traženih cijena nekretnina tijekom zadnjih godinu dana u Zagrebu, trendovi potražnje ipak ukazuju na promjene u interesu kupaca, na koje je vjerojatno utjecao niz potresa koji je zadesio središnju Hrvatsku, navedeno je u objavi Njuškala.

RASTU CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKIM GRADOVIMA: Ništa od najavljene promjena trenda, a poznato je i gdje je najveći porast

Interes za kupnju kuća pao za 10 posto

Dok je tako prošlogodišnja promjena pokazivala da kupci sve više daju prednost kućama u Zagrebu u odnosu na stanove, zadnjih je 12 mjeseci interes za kupnju kuća pao 10 posto.

U cijeloj Hrvatskoj Hrvatske, na godišnjoj razini interes za kupnjom i kuća i stanova rastao je manje od jedan posto, ali zato su neke regije kupcima postale puno zanimljivije. Tako je u Primorsko-goranskoj županiji zadnjih 12 mjeseci porastao interes za kućama za 26,75 posto, u Istri unazad godinu dana za kućama traga gotovo 25 posto više kupaca, a za Ličko-senjsku županiju registrirano je 22,4 posto više pregleda oglasa kuća.

Za kvadrat kuće u Primorsko-goranskoj županiji prosječno se traži 1595 eura, u Istarskoj županiji 1799 eura, a Ličko-senjskoj županiji 1160 eura. Potencijalni kupci sve češće pretražuju i kuće u Zadarskoj županiji, ali i u Međimurju, gdje ih je unazad godinu dana 11 posto više sklonije kupiti kuću, naveli su iz Njuškala.

U ZAGREBU SVE VIŠE LJUDI TRAŽI – KUĆE: Dva su razloga za to, primijećen je i još jedan trend

Interes za kupnju stanova u Zagrebu porastao 5,6 posto

Od veljače 2020. do veljače ove godine, interes za kupnju stanova u Zagrebu porastao je 5,6 posto, pri čemu je prosječna tražena cijena kvadrata stana u veljači premašivala 2150 eura. Među gradovima u kojima tražene cijene stanova i dalje rastu su i Osijek, Zadar i Pula, a u Rijeci drugi mjesec za redom najviše rastu tražene cijene – 6,4 posto. Iako ih je u proteklom razdoblju pratio i Split, u traženim cijenama stanova sada stagnira, izvijestili su iz Njuškala.

POTRES UZDRMAO TRŽIŠTE NEKRETNINA U ZAGREBU: Malo tko želi stan u centru, u nekim četvrtima promet pao za više od 50 posto

Najam u Zagrebu u godinu dana pojeftinio za devet posto, potražnja manja za oko šest posto

Promjene su zahvatile i zagrebačko tržište stanova za najam, pa su tako cijene najma u godinu dana pale za devet posto, a potražnja u prva dva mjeseca ove godine pala je za oko šest posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prosječna cijena najma stana u Zagrebu iznosi 539 eura, u ponudi je najviše stanova od 40 do 70 kvadratnih metara, a jedini stanovi za najam s rastom cijene na godišnjoj razini su oni od 20 kvadratnih metara, koji su poskupjeli za 3,2 posto i iznajmljuju se za prosječnih 261 eura mjesečno.

Cijene najma su najviše pale u centru grada i to za 11 posto, no i dalje prosječno iznose više od 700 eura mjesečno, napisali su iz Njuškala.

Povratak na Net.hr