TRUMP OPET LUDUJE: / Prvo otkazao sastanak s Kim Jong Unom, krivnju svalio na njega, a sada kaže da je 'vojska spremna'

Image
Foto: afp

Trump je ovo nazvao "propuštenom prilikom" i dodao da se nada da će se jednog dana sastati s Kimom.

24.5.2018.
16:10
afp
Play logo

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao planirani sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, unatoč tome što je Sjeverna Koreja izvršila obećanje o demontiranju svog nuklearnog postrojenja.

Govoreći o susretu s Kimom, predviđenom za 12. lipnja u Singapuru, Trump je u pismu sjevernokorejskom čelniku rekao: "Nažalost, s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje ste pokazali svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak". "Govorite o svojim nuklearnim kapacitetima, ali naši su toliko veliki i moćni da se molim Bogu da ih nikada nećemo morati upotrijebiti", naveo je Trump u pismu Kimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je to nazvao "propuštenom prilikom" i dodao da se nada da će se jednog dana sastati s Kimom.

Ranije u četvrtak Sjeverna Koreja ponovno je zaprijetila kako će se povući iz planova za summit idućeg mjeseca i upozorila da je spremna za nuklearno sučeljavanje s Washingtonom ako to bude potrebno.

Nove tenzije

U izjavi koju su prenijeli sjevernokorejski mediji, zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui nazvao je potpredsjednika SAD-a Mikea Penca "političkim neznalicom" zbog usporedbe Sjeverne Koreje, "države koja ima nuklearno oružje", s Libijom, u kojoj je tadašnji čelnik Moamer Gadafi prekinuo s nuklearnim programom da bi ga potom ubili saveznici NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala skupina novinara iz više zemalja, koje je odabrala Sjeverna Koreja, svjedočila je u četvrtak razaranju tunela na poligonu za nuklearno testiranje u Punggye-riju, što je po tumačenju Pjongjanga dokaz njihove dosljednosti u obvezi okončanja nuklearnog testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razaranje mjesta za koje Sjeverna Koreja tvrdi da je jedino postrojenje za nuklearno testiranje s kojim raspolaže dočekano je s raširenom dobrodošlicom, uz ocjenu da je riječ o pozitivnom iako ponajviše simboličnom koraku prema smanjenju napetosti povezanih s njezinim naoružanjem. Kim je ranije objavio da je razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa dovršen, a pojavila su se i nagađanja da je postrojenje o kojem je riječ zapravo ionako bilo nepotrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kasnijem priopćenju Bijele kuće, Trump je potvrdio da je razgovarao s ministrom obrane Jamesom Mattisom i upozorio S.Koreju da ne čini nikakve nesmotrene poteze. "Naša vojska je najjača na svijetu. Spremniji smo nego ikada prije", istaknuo je.

Play logo

Dodao je da su i Južna Koreja i Japan također spremni podnijeti puno više od financijskog tereta "ako bi nas snašla neka nesretna situacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagon je priopćio da će idućih dana pozorno pratiti poteze S.Koreje i, u slučaju provokativnih poteza, spremno odgovoriti u partnerstvu sa saveznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo