OZBILJNI DUGOVI

TROSKOT KAŽE DA NIJE REČENA PRAVA ISTINA O DUGU: ‘Zagreb je dužan minimalno pet milijardi kuna’

Uz takav pristup vođenju financija, izvukao bi Zagreb iz velikog duga i gliba u kojem se nalazi, kaže Troskot

Kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot ustvrdio je u ponedjeljak da javnosti nije rečena prava istina o dugu Grada Zagreba, jer oko 600 milijuna kuna koje stalno spominje Jelena Pavičić Vukičević nije stvarni dug, koji minimalno iznosi pet milijardi kuna.

Kad obnašateljica dužnosti gradonačelnice Pavičić Vukičević govori o zagrebačkim financijama imate dojam da je kao “Alisa u zemlji čudesa” jer tvrdi da je financijsko stanje dobro, a Grad je zapravo u ozbiljnim dugovima. Prema mojoj procjeni kao dugogodišnjeg revizora, Zagreb je dužan minimalno pet milijardi kuna, rekao je Troskot na konferenciji za novinare na Zrinjevcu.

TROSKOT POZVAO PROTUKANDIDATE DA OBJAVE TKO IH FINANCIRA: ‘Postoje sumnje da iza nekih stoje internacionalni mecene’

Četiri razine revizije

Poručio je da bi kao gradonačelnik pokrenuo “snažne kontrolne mehanizme” na rashodovnoj i prihodovnoj strani proračuna jer su nalazi revizije pokazali da Grad ima ozbiljnih problema s naplatom potraživanja. Revizija je našla milijardu i pol kuna nenaplaćenih potraživanja i to ne prema građanima, nego prema tvrtkama s kojima Grad surađuje, kaže Troskot.

On bi uveo četiri razine revizije za nadgledanje Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga i osnovao Ured za sprječavanje pranja novca.

“Vanjsku reviziju, internu reviziju koja će pregledavati unutarnje procese, kao što su prodaja i nabava imovine, reviziju za trošenje novca povučenog iz EU-ovih fondova, te državnu reviziju”, rekao je.

TROSKOT NAJAVIO ‘DUBINSKU ANALIZU’ ZAGREBA: ‘Građanima vraćamo dostojanstvo i nadu, a Zagrebu broj jedan koji mu pripada’

Digitalno pano ispred zgrade Gradske uprave

Troskot bi detaljno analizirao prihode, rashode, obveze, kamatno opterećenje i tijek novca, a rezultate analize i stvarno stanje gradskih financija objavio na mjesečnoj bazi.

“Ispred zgrade Gradske uprave instalirat ćemo digitalni pano na kojem ćemo javnost obavještavati o prihodima, rashodima, dobiti, investicijama i zaduženju Grada. Svaku fakturu ćemo transparentno prikazivati građanima”, poručio je.

Uz takav pristup vođenju financija, izvukao bi Zagreb iz velikog duga i gliba u kojem se nalazi, kaže Troskot ističući da je 10 godina radio u najvećim svjetskim revizorskim tvrtkama, gdje je nadzirao i revidirao financije tvrtki koje su po veličini prihoda i broju zaposlenika veće od Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga zajedno.

IZ MOSTA PORUČILI: ‘Za fijasko u zdravstvu nije odgovoran samo Beroš koji je postao viseći Pedro, nego i cijela Vlada i Plenković’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr