AFERA S MESOM

TRGOVAČKI LANCI BIJESNI NA TOLUŠIĆA: ‘Dali smo sve od sebe, bili na raspolaganju službama… Ovo što nam rade nije fer ni korektno!’

U trgovačkim lancima bijesni su na ministra Tolušića. Tvrde da su bili na raspolaganju inspekcijama, a potom su nalazi objavljeni izvan radnog vremena i nisu ih izravno oni dobili, piše Jutarnji list.

Nakon laboratorijskih nalaza i inspekcija provedenih diljem Lijepe naše rezultati su pokazali da su uz salmonelu u distributivnim centrima četiriju lanaca, o čemu je javnost već obaviještena, novost nalazi katastrofalnih higijenskih uvjeta u kojima se manipuliralo mesom, kao i velika količina zaplijenjenog i uništenog mesa samo na jednoj lokaciji. Riječ je o Petasonu kod Solina, koji proizvode svoje tvrtke distribuira trgovačkim lancima Tommy, Ribola i Studenac te ugostiteljskim objektima. Ondje je pronađeno čak 41,8 tona mesa koje nije bilo pravilno deklarirano, bez sljedivosti ili je zamrzavano pa odmrzavano.

Vlasnik Petasona Zdravko Pazonić tvrdi kako straha od zaraze tim mesom nije bilo niti ga ima jer nije trebalo dospjeti na stolove potrošača. “Mi smo, zahvaljujući našim samokontrolama, imali saznanja o tomu da je mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti već smo to činili sukcesivno, o čemu imam i dokumentaciju. Naime, meso smo postupno odvozili u ‘Agroproteinku’ na spaljivanje”, pojašnjava Plazonić dodajući kako je riječ o 0,6 posto količine svježeg mesa koju utrže.

ŠOKANTAN NALAZ INSPEKCIJE U TRGOVAČKIM LANCIMA: Otkrili čak 42 tone mesa koje ide na uništenje, evo gdje se prodavalo!

Optužni prijedlozi za prekršitelje

Inače, izvješće nalaza koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede o kontroliranim lancima razljutilo je njihove uprave. Smatraju da je nekorektno od Ministarstva da se izvješće objavilo izvan radnog vremena i bez obavijesti izravno uključenim trgovinama te ističu da su trebali biti obaviješteni o nalazima.

“Činjenica je da smo maksimalno sudjelovali i dali sve od sebe kako bismo bili na raspolaganju nadležnim institucijama, stoga smatramo da su se i oni trebali postaviti fer i korektno. Nitko nije rekao da to znači skrivanje od javnosti, ali trebali smo biti obaviješteni”, prokomentirali su u jednom lancu.

Inspektori su proveli nadzor u deset objekata koji opskrbljuju trgovačke lance: Kaufland, Spar, Metro, Lidl, Billa, MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija, Konzum, Petason i Plodine.
Ukupno je utvrđeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja ili bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili je, pak, smrznuto pred sam kraj roka trajanja, i to je meso odmah neškodljivo uklonjeno. Naređen je povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa. U određenom broju objekata službene su kontrole još u tijeku. Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge prema Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih deset objekata.

U KUĆI DRŽAO PET TONA MESA: ‘Nisam regiristrao hladnjače jer sam bilo lijen, ali meso je potpuno ispravno’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr