Tretira li država na isti način sve oboljele?

Predsjednik Sabora Boris Šprem, nažalost, bori se s teškom malignom bolešću za koju lijeka u Hrvatskoj, kako priznaje Sabor, nema. HZZO mu pokriva troškove liječenja u SAD-u. Bi li to napravili za sve kojima takva pomoć zatreba?

Tip liječenja kakav je potreban predsjedniku Sabora Borisu Špremu “ne može se provesti u Hrvatskoj zbog dobi, stanja, tipa i rijetkosti bolesti te terapijskih mogućnosti”, navodi se u priopćenju Sabora kojim je javnost obaviještena o Špremovu odlasku u SAD.

Liječnički tim, nastavljaju, preporučio je Špremu zato odlazak u MD Anderson Cancer Center u Houstonu, koji je vodeći svjetski centar u liječenju multiplog mijeloma. No, bi li Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokrio troškove liječenja za svakog građanina Hrvatske koji boluje od raka?

Pitanje o broju oboljelih od raka čiji su troškovi borbe za život u inozemstvu pali na solidarni fond za zdravstveno osiguranje hrvatskih građana uputili smo i HZZO-u.

“HZZO je u prvih šest mjeseci ove godine u inozemstvo na liječenje uputio 49 pacijenata sa dijagnozama iz navedene skupine zloćudnih tumora krvotvornih organa, u 2011. godini 60 pacijenata, tijekom 2010. godini 82 pacijenata, te u 2009. godini 44 pacijenta sa dijagnozama iz te skupine. Među zemljama u koje HZZO upućuje svoje pacijente na liječenje (najučestalije su Austrija, Njemačka, Italija i Nizozemska) nalaze se i Sjedinjene Američke Države”, navodi Nenad Korkut iz HZZO-a.

Za komentar smo upitali i Natašu Škaričić, novinarku koja je kroz svoju karijeru pomno pratila hrvatsko zdravstvo.

Detaljan dokaz da smo svi isti

“Ovo je vrlo delikatna situacija jer se očito radi o pokušaju spašavanju života gospodina Šprema i razumljivo je da njegovi prijatelji i stranačke kolege u Vladi žele pomoći. Međutim, budući da je odlučeno da se izuzetno skup postupak liječenja plati iz proračuna HZZO-a, Vlada je trebala sačiniti vrlo detaljno priopćenje u kojemu bi informirala javnost o očekivanom iznosu troška liječenja i predočila dokaze da država na isti način tretira sve druge oboljele. Ti podaci postoje u godišnjim izvještajima HZZO-a o plaćanju troškova liječenja naših građana u inozemstvu.
Nepotpunost objavljenih podataka o ovom slučaju potvrđuje nisku razinu kulture transparentnosti u politici, koja je tim gora jer se radi o pitanju jednakog prava na liječenje, na koje su svi građani jako osjetljivi. Naime, živimo u zemlji u kojoj neke bolnice trenutno nemaju ni citostatike”, kazala nam je.

“Bez tih podataka javnost se ima pravo pitati je li gospodin Šprem privilegiran u odnosu na druge pacijente i, ako jest, tko je za to politički odgovoran”, dodaje Škaričić.

Međutim, podatka o troškovima liječenja predsjednika Sabora nema. U HZZO-u, pak, ističu, da mu “nije odobreno liječenje već je odobreno upućivanje na obradu i konzultacijski pregled” u trajanju od četrnaest (14) dana, radi donošenja mišljenja o mogućnostima daljnjeg liječenja.

“Napominjemo da je HZZO u ovoj konkretnoj situaciji preporuku za liječenje pacijenta dobio od Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za liječenje matičnim stanicama (Klinika za unutarnje bolesti KBC Zagreb, Zavod za hematologiju) u sastavu prof.dr.sc. Boris Labar, prof.dr.sc. Damir Nemet i prof.dr.sc. Radovan Vrhovac”, navodi Korkut, dodajući da se za daljnja pitanja obratimo dr. Nemetu koji je liječio Šprema.

Slučaj Hebrang

Premda se predsjednik Sabora, nažalost, zaista nalazi u teškoj životnoj borbi u kojoj mu želimo puni uspjeh, odgovor na ovo pitanje je zasigurno važan i zbog činjenice da je HZZO prozivan što ne pokriva liječenje svih bolesti građana, koji su često zbog svojih oboljenja dovedeni do financijskog sloma ili su se liječili u ponižavajućim uvjetima.

Podsjetimo da se HZZO našao na udaru kritika kada je bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang odlučio operirati prostatu u Urološkoj klinici u Innsbrucku i time priznati da hrvatsko zdravstvo nije doraslo liječenju njegove dijagnoze.

No, tadašnji direktor HZZO-a Većeslav Bergman opovrgao je da je Zavod platio operaciju prostate Hebrangu u Innsbrucku te naveo da se o toj mogućnosti nikada nije ni razgovaralo.

HZZO svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuje kada medicinski stručnjaci procjene da su u zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske iscrpljene sve mogućnosti liječenja, objašnjavaju u Zavodu.

‘Pacijenti se na liječenje upućuju na osnovi vlastitog zahtjeva, na osnovi odgovarajuće medicinske dokumentacije i obveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a’, zaključuju.

Povratak na Net.hr