NIKS FERŠTEN

TREMA PRED KANCELARKOM: Merkel šutljivom Karamarku – Aha, vaš engleski je loš?!

“Danas sam imao zadovoljstvo susresti se u Berlinu s predsjednicom CDU-a i aktualnom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. I ovom prilikom zahvaljujem joj na potpori. HDZ i CDU pripadaju istoj političkoj obitelji pučkih stranaka i najveće su stranke u svojim zemljama”, napisao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko na svom Facebooku nakon susreta u Berlinu.

Tome je dodao kako će njihova suradnja “imati neposredan učinak na odnose dviju država nakon izbora, budući da se Njemačka puno puta dokazala kao prijatelj i važan strateški partner Hrvatske”.

Kancelarka ostavila presnažan dojam

No, prvi neposredni učinak ovog sastanka, barem na početku dok je novinar HRT-a još bio u prostoriji i snimio njegov uvod, bila je poprilična blamaža šefa HDZ-a i mogućeg budućeg hrvatskog premijera pred njemačkom kancelarkom i najmoćnijom ženom Europske unije.

Nakon protokolarnog fotografiranja na kojem se šef HDZ-a doimao kao da je pod velikom tremom, krenuli su ka stolu za kojim se potom odvijao razgovor.

PODRŠKA PRED IZBORE: Tomislav Karamarko se susreo s Angelom Merkel

Kovač ‘izvukao’ neugodnu situaciju

Dok su sjedali za stol, Merkel je upitala Karamarka na kojem jeziku će razgovarati – njemačkom ili engleskom, na što je šef HDZ-a, kako se dâ čuti iz snimke koju je objavio HRT, odgovorio tek uzdahom (“ahhhh”) i šutnjom.

Na to je kacelarka Merkel primjetila: “Aha, engleski je loš” (“Englisch ist schlecht”) a neugodnu situaciju ‘izvukao’ je međunarodni tajnik HDZ-a i bivši velepolsanik u Berlinu Miro Kovač sugerirajući da se razgovor vodi na njemačkom i hrvatskom. Uz prijevod, kako bi se svi sudionici razgovora razumjeli.

ŠTO JE S KARAMARKOVIM FEJSOM: Administratori nižu jednu nespretnost za drugom

KARAMARKO I BROJANJE DO TRI: “Dvije stvari – gospodarstvo, zapošljavanje i populacijski progres”

Povratak na Net.hr