ZAMJENA STARE TEHNOLOGIJE

TREBAJU LI VOZAČI STRAHOVATI ZBOG NOVIH KAMERA NA AUTOCESTAMA: U HAC-u kažu da je sigurnost na prvom mjestu

U sklopu projekta Crokodile bit će postavljeno 1088 superkamera koje će praktički iste sekunde obavještavati djelatnike u dojavnom centru HAC-a o izvanrednim situacijama na autocestama

Ovih dana je objavljeno da će do kraja godine Hrvatske autoceste duž svih autocesta postaviti 1088 novih digitalnih kamera visoke rezolucije kojima žele omogućiti otkrivanje izvanrednih situacija u svega nekoliko sekundi. Čitav projekt prelaska iz analognog u digitalni nadzor kamerama vrijedan je 41 milijun kuna, a RTL Danas je istražio trebaju li zbog toga strahovati vozači koji vole stisnuti gas vozeći autocestama.

HRVATSKE AUTOCESTE POSTAVLJAJU ČAK 1088 SUPERKAMERA: No, neće snimati prebrze vozače; Namjena im je skroz drugačija

Mijenja se zastrajela tehnologija

“Projektom se mijenjaju sve postojeće kamere koje se nalaze na cestama. Kamere koje su dosta zastarjele tehnologije, većim dijelom su analogne kamere. Sam proces slanja signala prema našim centrima je zastarjela tehnologija”, rekao je za RTL Hrvoje Ordulj, glavni inženjer za upravljanje prometom u HAC-u.

U sklopu projekta “Crokodile” bit će postavljeno 1088 superkamera koje će praktički iste sekunde obavještavati djelatnike u dojavnom centru HAC-a o izvanrednim situacijama na autocestama. Kamere će biti postavljene u blizini čvorišta i velikih objekata poput tunela i vijadukata.

“Oni mogu preko svojih instrumenata primijetiti vozi li vozilo usporeno, je li zaustavljeno, vozi li u kontrasmjeru, pojavljuje li se dim ispred te kamere, a zatim s drugim senzorima, na primjer u tunelu, aktivira i detektira alarme”, izjavio je Ordulj.

OVAJ SUSTAV JE NEMOGUĆE IZBJEĆI: Kreće ugradnja novih kamera za nadzor brzine, a vozačima više neće pomoći ni stari trik…

Znatno se povećava sigurnost

Novim kamerama povećat će se sigurnost jer je na autocestama, koje su često udaljene od najbližih bolnica, vrijeme reakcije u slučaju nesreće iznimno važno.

“Sigurnost će se povećati i ako se dogodi prometna nesreća da hitne službe mogu odmah u istom trenutku krenuti na teren spašavati ljude jer znamo da je prvih sat vremena zlatni sat i da se povrijeđeni ljudi u sat vremena moraju dovesti u bolnicu”, rekao je RTL-u prometni stručnjak Goran Husinec.

Vijest o novim kamerama je uznemirila mnoge koji vole stisnuti gas, no iz HAC-a poručuju da nove kamere neće loviti prebrze vozače.

“Kamere nisu za mjerenje brzine, kamere su za upravljanje prometom”, poručio je Ordulj.

Mjerenje brzine na autocestama i dalje će obavljati presretači.

KRAJ BJESOMUČNIH JURNJAVA NA AUTOCESTAMA: Stižu najmodernije kamere. Brzinu će kontrolirati na tri načina

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr