ZAGREB JE ŽARIŠTE

‘TREBA NAM NOVI PRISTUP’; Pročelnik za zdravstvo: ‘Situacija je složenija nego proljetos; Sada tri stvari mogu najviše pomoći svakome’

Epidemija ima svoju progresiju, zemlje bliske nama pokazuju slične trendove, brojevi govore dovoljno, trebamo biti spremni i koordinirani – poručio je dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba

Sa 161 novozaraženom osobom, danas je postavljen novi “crni” rekord u Zagrebu kada je u pitanju epidemija koronavirusa. Razmatra se uvođenje strožih epidmeioloških mjera, ali ne u cijelom gradu, nego u pojedinim dijelovima.  O tome je u HRT-ovom Studiju 4 govorio dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Vjekoslav Jelec.
Photo: Goran Stanzl/PIXSELLFoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Epidemiološka situacija složenija nego proljetos

“Mjere će biti onakve kakve će pojedinačni trenutak zahtijevati jer svaka četvrt ima svoje specifičnosti i svi problemi na koje će četvrti nailaziti, bit će hitno obrađivani u gradskom stožeru civilne zaštite te na nacionalnoj razini”, kazao je Jeleč uz napomenu kako su svjesni da gospodarstvo ne smije jenjavati, ali i da velika aktivnost na tom području donosi i velike posljedice.

Jeleč smatra da je trenutačna epidemiološka situacija složenija nego proljetos. Broj zaraženih višestruko je veći, a dosadašnje mjere nisu dale očekivane rezultate pa kaže kako treba naći novi pristup.

ZAGREB RUŠI NESLAVNE REKORDE; 161 NOVOZARAŽENI: ‘Arena nije pripremljena, ali se može u dan ili dva staviti u funkciju!’

‘Neće se uvoditi ništa što nije nužno’

“Neće se uvoditi nešto što nije nužno. Činimo sve da život teče na normalan način, no moramo imati na umu da u zdravstvu imamo otežano stanje. Covid-19 uzima svoj danak i nije jednostavno funkcionirati”, kazao je dr. Jeleč u HRT-ovoj emisiji.

Napomenuo je da su osobna higijena, distanca i zaštita tri stvari koje najviše mogu pomoći svakome.

U vezi predstojećeg blagdana Svih svetih, Jeleč kaže da će u autobusima broj putnika biti reduciran, a zaštitne maske obvezne. Komunalni redari će osiguravati normalno funkcioniranje, a postoji mogućnost i organiziranog mjerenja temperature. Iako je današnji broj zaraženih u Zagrebu veći od 150, on smatra da smo i dalje u dobroj poziciji.

“Svaki pojedinac ima nevjerojatnu odgovornost jer jedan čovjek može zaraziti više od stotinu ljudi ako se neodgovorno ponaša. Sudbina svih nas ovisi o ljudima oko nas”, poručio je.

DEZINFICIRAJU CIJELO RODILIŠTE U ZAGREBU: Jedan liječnik je zaražen: ‘Činimo sve da zdravlje trudnica, rodilja i djece ne bude ugroženo’

Za najrizičnije osigurano 85.000 doza cjepiva protiv gripe

Upozorio je i na velik broj zdravstvenih radnika zaraženih koronavirusom.

“Radi se o kompleksnom problemu koji prožima sve segmente društva. Puno stvari smo naučili, živimo u sjeni korone, ali moramo naučiti funkcionirati s njom”, poručio je.

Rekao je i da će Zavod za javno zdravstvo dobiti 85 tisuća doza cjepiva protiv gripe, osiguranih za najrizičnije skupine građana.

“Potražnja je velika, građani razumiju da je situacija zahtjevna i delikatna, svatko se želi osigurati. Nije potrebno praviti paniku, nužno je samo primjereno ponašanje”, kazao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr