REZULTATI ANKETE

TREBA LI GOLDSTEIN DOBITI ULICU U ZAGREBU? Evo što su čitatelji Net.hr-a odgovorili na pitanje

Jučer smo na našem portalu objavili anketu s pitanjem “Treba li Slavko Goldstein dobiti ulicu sa svojim imenom u Zagrebu?”, a povodom smrti tog iznimnog hrvatskog intelektualca židovskog podrijetla.

U anketi objavljenoj jučer u 13.30 sati, danas do 10.30 sudjelovalo je 2187 čitatelja. Njih 1362 ili 62,28 posto smatraju da Goldstein zaslužuje ulicu u Zagrebu koja bi nosila njegovo ime. Da Goldstein ne zaslužuje da jedna zagrebačka ulica bude nazvana njegovim imenom – odgovorilo je 725 čitatelja ili 33,15 sudionika ankete.

Točno stotinu čitatelja ili njih 4,57 posto na anketno je pitanje odgovorilo “ne znam”.


Slavko Goldstein preminuo je prošloga tjedna u Zagrebu u dobi od 89 godina. Unatoč činjenici da je bio jedan od vodećih poslijeratnih intelektualaca, na komemoraciji povodom njegove smrti, kao i na pogrebu, nije se pojavio nitko iz hrvatske Vlade.

Goldsteina su mnogi na domaćoj desnici doživljavali kao “neprijatelja Hrvatske” jer se još od početka 1990-ih javno i otvoreno protivio prevladavajućem nacionalizmu te politici prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana. Goldstein se kao dječak, nakon što su mu ustaše ubile oca, pridružio partizanima. Poslije rata je studirao književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tijekom iznimno bogatog života bio je novinar, novinski urednik, književnik, filmski scenarist, političar, a nadasve publicist. Bio je jedan od suosnivača slavnog tjednika Vjesnik u srijedu (VUS) koji je od isprva zabavnog tjednika u turbulentnim političkim 1960-ima i 1970-ima prerastao u jedno od najrepsektabilnijih izdanja u povijesti hrvatskog novinarstva.

‘NA PRVOM MJESTU BIO JE PARTIZAN I TO GA JE SPASILO OD HOLOKAUSTA’ Hrvatska se oprostila od Slavka Goldsteina

Osim toga, bio je urednik izdavačke kuće Stvarnost, potom osnivač i urednik sveučilišne naklade Liber, a početkom 1990-ih i izdavačke kuće Novi Liber. Već sama činjenica da je Novi Liber objavio kapitalni Rječnik hrvatskog jezika Vladimira Anića nepobitno govori o Goldsteinovom doprinosu hrvatskom društvu i kulturi.

Goldstein je u predvečerje socijalističke Hrvatske i Jugoslavije, u svibnju 1989. godine, sa skupinom građanskih aktivista, među kojima su bili Vlado Gotovac i Dražen Budiša osnovao prvu oporbenu političku stranku – HSLS – i bio njen prvi predsjednik.

UMRO JE SLAVKO GOLDSTEIN: Velikan hrvatske kulture preminuo je u 90. godini. Bio je povjesničar, pisac, utemeljitelj HSLS-a…

Povratak na Net.hr