BACITI ILI POPRAVITI? / Svi se slažu da kućanski aparati traju kraće: Mnogi će ih radije baciti nego servisirati, a EU to nastoji zaustaviti

thumbnail

Za dvije godine bi na snagu trebao stupiti europski zakon kojim bi se spriječilo programirano kvarenje uređaja te kupcima dale informacije o trajanju i popravcima

5.4.2022.
19:31
Play logo

Hladnjaci, perilice, pećnice pa i elektronička oprema poput mobitela ili računala mnogima se pokvare taman kad im istekne jamstvo. Čak 94 posto Hrvata smatra da bi vijek trajanja kućanskih aparata trebao biti dulji. S time se slažu i serviseri, koji tvrde da se tehnologija promijenila, ali na gore.

"Može se zaista ugraditi materijal koji ima programiranu kvalitetu u smislu broja radnih sati. Hlađenja možda nisu dovoljno dobra i može se dogoditi da nakon dvije, tri godine pokažu prvi kvar. To prije nije bilo tako", objasnio je za RTL vlasnik servisa za televizore Zoran Stašević, koji se tim poslom bavi 26 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamstva propisuju zakoni

To zna i europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan koja je provela istraživanje o trajanju kućanskih aparata u Hrvatskoj. Čak 94 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da kućanski aparati danas traju kraće nego prije 20 godina. Njih 61 posto misli kako se oni proizvode s ugrađenim kvarovima, kako bi se češće mogli kupovati. Trgovci, pak, poručuju da trajanje jamstava propisuje zakon.

Image
POPRAVCI NEISPLATIVI PA KUPUJU NOVE /

Gotovo svi smatraju da bi uređaji trebali trajati dulje: Ovo je popis onih koji se najčešće kvare

Image
POPRAVCI NEISPLATIVI PA KUPUJU NOVE /

Gotovo svi smatraju da bi uređaji trebali trajati dulje: Ovo je popis onih koji se najčešće kvare

"Ne bi veliki svjetski proizvođači davali garancije od pet godina kad ne bi bili sigurni da će ti proizvodi raditi. Ista vešmašina u obitelji koja se vrti svaki dan i vešmašina u apartmanu koja se vrti dva puta godišnje. Koja će koliko trajati?", pita se predsjednik Uprave jednog domaćeg trgovačkog centra, Slobodan Školnik.

Ako se, pak, pita majstore, isplativije je popraviti nego kupiti novi aparat. "Cijena televizora je bila oko 5000 kuna. Popravak sada, majstorska usluga i dijelovi oko 150 kuna. Gola matematika". tvrdi Stašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava u europarlamentu

Borzan je svoje napore da kućanski aparati traju dulje usmjerila prema Europskom parlamentu u kojem uskoro počinje rasprava o zakonu kojim bi se zabranilo ugrađivanje kvarova, a potrošačima dale informacije o trajanju, ali i popravku uređaja. Taj bi zakon na snagu trebao stupiti za dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Svaka Vlada može sama mijenjati procese i ne čekati dugotrajne procese u Europskoj uniji. Austrija na proizvodima ima oznaku koji će uređaj trajati, koliko ga je lako popraviti. Skandinavske zemlje postoje porezne olakšice za one koji su se odlučili na popravak. Francuska zakonom brani programirano kvarenje uređaja", tvrdi Borzan i dodaje da će zakon štititi potrošače i okoliš te potaknuti otvaranje novih radnih mjesta.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo