KREATIVNI LOPOVI

TRAŽITE POSAO U NJEMAČKOJ? Pripazite, širi se nova prijevara

Prevaranti svakodnevno smišljaju nove načine kako se nezakonito dokopati tuđeg novca. Jedan od novih prijevara pikira ljude koji traže posao u Njemačkoj.

Naime, na društvenim se mrežama nedavno mogao pročitati upit žene koja je dobila navodnu ponudu za posao u Njemačkoj, a kako ne bi odustala od dolaska, rečeno joj je da u Hrvatskoj mora kupiti takozvanu ‘paysafe card’ koja stoji 120 eura.

Riječ je o kartici koja omogućava plaćanje putem interneta bez korištenja bankovnog računa ili kreditne kartice. Kupite karticu na kiosku, odete online i plaćate, piše Croexpress.

Policiji je poznata ova prijevara

S pravom je posumnjala. Kako navode u policij, poznati su im ovakvi slučajevi prijevare.

‘Skrećemo pozornost da se nesmotrenim i lakovjernim postupcima u vidu uplata/dostave novca ili drugih vrijednosti NEPOZNATIM OSOBAMA, uz najčešće u telefonskom kontaktu ‘usuglašen dogovor’, građani izlažu VELIKOM RIZIKU da postanu žrtve ovih kaznenih djela’, kažu nam u MUP-u.

Ne upuštajte se u sumnjive novčane transakcije

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

‘Stalno upozoravamo građane na situacije u kojima naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ne uplaćujte novac i ne ustupajte podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego pouzdano utvrdite o kome je riječ’, poručili su iz policije.

Povratak na Net.hr