IZRAZITE PODJELE U HNS-U

TRAŽE MJESTO POTPREDSJEDNIKA VLADE I 3 MINISTARSTVA? HNS ima velike zahtjeve za koaliciju s HDZ-om, je li na pomolu raskol?

Premijer Plenković, kako piše Večernji list, konačne razgovore s potencijalnim partnerima obavit će nakon drugog kruga lokalnih izbora, odnosno od ponedjeljka do srijede, kada bi trebalo biti jasno ima li HDZ novu većinu ili je nema.

Iako je realnije da HDZ sa 76 do 78 zastupnika izglasa nove ministre i da u rujnu, nakon ljetne saborske stanke, pokuša proširiti tu većinu, dio sugovornika iz HDZ-a još nije odbacio mogućnost savezništva s HNS-om. Tvrde da vodstvo HNS-a za svoje ruke traži mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarstva, a među njima je Ministarstvo obrazovanja i preuzimanje kurikularne reforme.

Preduvjet za bilo kakav dogovor HDZ-a i HNS-a gubitak je Anke Mrak Taritaš na izborima u Zagrebu jer je ona jedna od najvećih protivnica koalicije s HDZ-om. Budući da su smijenjene Mostove ministre zamijenili HDZ-ovi državni tajnici, nije isključeno da neki od njih postanu i ministri.

PROCURILO IME OREPIĆEVOG NASLJEDNIKA? Ovaj čovjek bi mogao postati jedan od četvorice novih ministara

Najzanimljivije ministarstvo čuvaju za potencijalnog partnera

Iako još ništa nije potvrđeno, novi ministar unutarnjih poslova mogao bi biti državni tajnik u MUP-u koji je zamijenio Mostova ministra Orepića, Robert Kopal, a nije isključeno ni da Mario Šiljeg, koji je zamijenio Slavena Dobrovića u Ministarstvu zaštite okoliša, preuzme i ministarsku poziciju.

NOVI ZAPLET, ŠEF UMIROVLJENIKA SADA TVRDI: ‘Neću svojim glasom osigurati većinu premijeru Plenkoviću’

Od četiri upražnjena ministarstva najatraktivnije je Ministarstvo pravosuđa, smatra dio HDZ-a. Stoga bi HDZ taj resor mogao ostaviti potencijalnim partnerima. Međutim, bude li HDZ išao u širi dogovor od minimalne većine, tada bi Vlada mogla doživjeti opsežniju rekonstrukciju. I ako HDZ ostane na minimalnoj većini, ne znači da će sva četiri ministra biti HDZ-ova.

Prije će biti nestranački jer će tako najlakše dobiti podršku u Saboru,kažu u HDZ-u. Iako se stvara dojam da će HDZ ipak izbjeći izvanredne izbore, izvor iz vrha HDZ-a upozorava da ne vjeruje nikome, jer da se potencijalni partneri na jedan način ponašaju u razgovoru s HDZ-om, a na drugi pred TV kamerama te napominje da su i dalje opcija novi izbori. Ali ne u srpnju, nego prije u rujnu, piše Večernji list.

Tri struje

Kako doznaje Jutarnji list, u Hrvatskoj narodnoj stranci zadnjih dana podijeljeni su na tri struje od kojih svaka vuče na svoju stranu.

Prva se struja zauzima za ulazak HNS-a u koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini, a tu skupinu navodno predvodi sam vrh HNS-a s Ivanom Vrdoljakom i Srećkom Ferenčakom, uz odobravanje pojedinih istaknutih članova stranke, uglavnom iz Dalmacije i Slavonije.

Druga stuja u HNS-u pod svaku cijenu želi izbjeći nove izbore, ali, ako je to ikako moguće, ne nužno ulaziti u koaliciju s HDZ-om. Na taj način razmišljaju neki u javnosti manje istaknuti članovi HNS-a koji trenutačno obnašaju vlast po općinama, gradovima ili županijama u kojima HNS ima većinu, piše Jutarnji list.

Unutar Hrvatske nardne stranke postoji i treća struja u kojoj se nalazi i bivša predsjednica stranke, Vesna Pusić kao i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš te saborski zastupnici HNS-a Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić, a to je struja koja ni pod koju cijenu ne pristaju na razgovore o koaliciji s HDZ-om.

Povratak na Net.hr