Traže da 2. siječnja ponovno bude neradni dan

Među turističkim djelatnicima pojavila se inicijativa da se 2. siječnja vrati među blagdanske dane i proglasi neradnim, kao što je to bilo u prijašnjem, socijalističkom sistemu. Na taj način bi se, tvrde, izvukla velika korist za turizam.

U bivšem, socijalističkom sistemu Nova godina se obilježavala dva dana, te su 1. i 2. siječnja bili neradni dani, a u slučaju da je Nova godina padala za vikend, blagdani su se produživali na radne dane u tjednu.

Marinko Jakovljević, direktor Turističke zajednice Općine Fužine, zagovornik je povratka na staro kad je riječ o novogodišnjim praznicima. Zalaže se za to da i 2. siječnja ponovo bude praznik, a kao razlog navodi upravo korist za domaći turizam.

”Jedan dan više za Novu godinu u praksi znači da se novogodišnji blagdani produžuju na minimalno četiri dana. Ako, naprimjer, Nova godina padne u srijedu, onda je i četvrtak slobodan, a ljudi bi spojili još i petak i imate petodnevni aranžman”, pojasnio je Jakovljević za Novi list.

Ideju o povratku 2. siječnja među neradne dane predstavit će i ministru turizma Veljku Ostojiću, a Jakovljević je rekao da se nada da nova Vlada ima više sluha za širu demokraciju.

Povratak na Net.hr