TRANSKRIPT OTKRIO

PROCURILE PORUKE U KOJIMA PERNAR NAGOVARA DJECU DA BJEŽE IZ ŠKOLE : ‘Dođite se dolje slikat. Pa što ako je sat? Odi na WC, jbt’

Državno odvjetništvo potvrdilo je kako istražuje Pernarovo obilaženje škola, dok pravobraniteljica (koja je već upozorila na Pernarovo neprimjereno ponašanje) ponovno traži hitnu reakciju mjerodavnih, piše Jutarnji.

Naime, pojavio se transkript razgovora u kojemu saborski zastupnik Ivan Pernar de facto nagovara učenika zagrebačke VII. gimnazije da napusti sat zbog zajedničkog fotografiranja. Iz razgovora je kristalno jasno kakvim se Pernar metodama služi ne bi li se promovirao.

‘UČENIK:

Dobar dan!

PERNAR:

:)

UČENIK:

Učenik sam sedme gimnazije i zanimalo me bi li htjeli posjetiti nas

PERNAR:

Tu sam

Dole kod porte

Dodjite se slikat

Jer moram ic

UČENIK:

A sad je sat

PERNAR:

Pa šta ako je sat

Ako mogu zastupnici ne ic u sabor i doc u skolu

Onda mogu i djeca valjda se spustit sa sata

UČENIK:

Potpuno se slažem

PERNAR:

Hajde Cekam se

Ili te

UČENIK:

Ali dobit cemo neopravdani

PERNAR:

Pa šta

UČENIK:

Ne trebate nas cekati

Dogovorit cemo nas susret

Neki drugi dan

PERNAR:

Koji ste vi likovi

UČENIK:

A cuj

PERNAR:

Odi na wc

Jbt’

Ravnateljica VII. gimnazije nije upoznata s Pernarovim nagovaranjem učenika da napuštaju sat.

‘Ovo mi je prvi glas da se to dogodilo. Naravno da ne podržavam ovakav način komunikacije. Nitko ne izlazi s nastave i nema markiranja’, rekla je Ivka Nevistić.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić zgrožena je i zabrinuta zbog Pernarovih metoda.

‘Iskorištava djecu za samopromociju’

‘On pokazuje da saborski zastupnik Pernar i dalje poziva učenike na neprimjereno ponašanje, pri čemu je potpuno ravnodušan prema tome što bi učenici zbog toga mogli biti sankcionirani. Sada je vjerojatno shvatio da ne može ulaziti u škole, ali, kao što vidimo, ne odustaje od želje za iskorištavanjem djece za samopromociju i još se time i ponosi. Njemu uopće nije važno što će poslije biti s tom djecom’, rekla je Milas Klarić, koja je prijavu ravnatelja škola o Pernarovom ulaženju u prostore škola proslijedila DORH-u te se nada kako će učenici prepoznati o čemu se tu zapravo radi.

Roditelje je pozvala da utječu na djecu te ih podsjete da je obrazovanje njihovo pravo.

‘Legitimno je da se neki roditelji i djeca slažu s političkim ciljevima koje zastupa Ivan Pernar, ali škola nije mjesto za takvo djelovanje i ničim se ne može opravdati pozivanje učenika na izostanak s nastave’, rekla je pravobraniteljica te istakla da od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta očekuje da pomogne zaposlenicima škola kako bi se lakše nosili s problemom Pernara. MZOS zasad ništa ne komentira.

Prekršio Konvenciju o pravima djeteta i niz pravila

DORH pak istražuje tvrdnje ravnatelja, koji su u dopisu naveli kako je Pernar prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o odgoju i obrazovanju te Konvenciju o pravima djeteta.

Slučaj je komentirala i oporba, odnosno jedna od njezinih predstavnica – Sabina Glasovac iz redova SDP-a.

‘Predsjednica vrtićkoj djeci dijeli svoje sličice, ravnatelji škola svoje zborove šalju na političke skupove, zastupnik Pernar nagovara učenike da pobjegnu s nastave kako bi se družili s njim. To mora prestati’, komentirala je.

Povratak na Net.hr