GRAĐANI DRUGOG REDA

TRAGEDIJA PODSTANARSTVA: ‘Izbacio me iz stana kad je doznao da sam ostala trudna, a drugi mi povećao stanarinu’

Dok čekaju na izgradnju POS-ovih stanova u Splitu, kandidati za njih žale se da su građani drugog reda, da su kao podstanari zakinuti za brojne stvari i da problemima s najmodavcima ne vide kraja.

Mihaela Krajina jedna je od čak 1742 ljudi u Splitu koja čeka da Vlada ispuni svoje obećanje i pomoću najavljenog POS-a riješi njeno stambeno pitanje. Mihaela i njen suprug imaju šestero djece od kojih jedno ima Downov sindrom, a podstanari su već 15 godina. Tijekom svog podstanarstva i ona je kao i mnogi drugi imala gorka iskustva, piše Slobodna Dalmacija.

“U ovih 15-ak godina zasigurno smo promijenili 10-ak gazda. Rijetki su dobri, a puno više je njih koji te žele pokrasti, prevariti ili iseliti preko noći. Znam ja da ima i svakakvih podstanara, ali ako je podstanar fer i korektan prema gazdi, onda očekujem da je i gazda fer prema njima”, priča Krajina koja se nalazi na listi za POS. Nadalje kazuje kako ih najmodavci ne žele prijaviti ističući kako je to sudbina mnogih koji čekaju na rješenje svog stambenog pitanja.

“Živimo kao građani drugog reda. Jedva sam svoju kćerkicu uspjela upisati u školu, jer u trenutku upisa nismo imali prebivalište u gradu u kojemu smo živjeli kao podstanari. Ne možemo ostvariti ni osnovna ljudska prava bez prebivališta. Ja i suprug imamo šestero djece i zbog toga imamo velikih problema s najmodavcima. Vrlo malo njih nas želi primiti kao podstanare. Država nam govori kako majke moraju rađati, kako treba biti pronatalitetna politika, a u stvarnosti je to sasvim drukčije. Pitam ja državu gdje ću ja sa svojom djecom, ako me neće primiti ni jedan gazda u podstanarstvo. Jednom me je gazda, kada sam ostala trudna izbacio iz stana, a jednom nam je htio povećati stanarinu, jer nam je rekao da će nas za nekoliko mjeseci biti više u stanu. Tako da smo se sami iselili”, opisuje Karjina dodajući kako je i bez naknade za novorođenčad ostala jer nije bila prijavljena. A u svom dugogodišnjem iskustvu s najmodavcima, kaže, nailazila je na alkoholičare koji su ih zlostavljali, ali i jednog koji je na njegog supruga nasrnuo motornom pilom.

PODSTANARI IZ PAKLA Pročitajte 9 horor priča hrvatskih stanodavaca!

U dva dana prsiljeni mijenjati cijeli život

Na listi za POS je i Spomenka Vidović koja u podstanarstvu već 15-ak godina živi sa suprugom, dragovoljcem i invalidom Domovinskog rata i s četvero djece. Trenutno imaju fer najmodavca, a stanarinu mjesečno plaćaju 350 eura zbog čega djeci malo toga mogu priuštiti. No, i oni su dosad imali svakavih iskustava među kojima i ono da su im jednom prilikom prešutjeli da stan koji iznajmljuju prokišnjava.

“Imala sam slučaj da nam je jednom rekao da se moramo iseliti u roku od dva dana. Sad zamislite kakav je to stres. Djeca moraju mijenjati školu, kvart, cjelokpuni način života, ili ja i suprug moramo u roku od dva dana naći stan u istom kvartu”, opisuje Vidović.

Povratak na Net.hr