RIZIČNO PUTOVANJE

TRAGEDIJA NA SREDOZEMLJU: Poginulo 200 izbjeglica u prevrtanju prenatrpanog ribarskog broda

Više od 360 preživjelih stiglo je u četvrtak u Palermo, na Siciliji, na jugu Italije dok se ispred libijske obale nastavlja potraga za ostalim preživjelima i za tijelima nakon brodoloma u kojemu je u srijedu poginulo 200 izbjeglica.

U četvrtak ujutro organizirane su nove spasilačke operacije. Talijanska obalna straža je objavila na Twitteru da je 30 milja od libijske obale spasila 381 migranta, talijanska ratna mornarica 101 migranta čiji je čamac tonuo a Liječnici bez granica (MSF) 86, među kojima 11 žena i dijete.

Irski ratni brod “Niamh” spasio je iz mora gotovo sve preživjele nakon nesreće koja se dogodila u srijedu i izvukao iz mora 25 trupala. Irski brod je nešto prije 16.00 sati po srednjoeuropskome vremenu uplovio u luku Palermo, javlja francuska novinska agencija.

Broj izbjeglica premašit će 200.000

Nacionalnost migranata nije poznata. Izbjeglice su poziv za pomoć uputili u srijedu oko 9.00 sati pošto je njihov pretrpani ribarski brod koji je isplovio iz Libije sa 600 do 700 ljudi počeo tonuti 15 milja sjeverno od libijskoga grada Zuare.  Očekuje se da će broj izbjeglica koji morem dolaze u Italiju i u Grčku ovih dana premašiti granicu od 200.000.

Povratak na Net.hr