BAČEN NOVAC

TOTALNI PROMAŠAJ: Na njih potrošili golemih 200.000 kuna, a saborski zastupnici ih otvoreno nazivaju igračkama

Prije tri tjedna saborski su zastupnici dobili tablete koji su im trebali olakšati posao i smanjiti potrošnju papira, no bez obzira na prilično velik trošak, nije se dogodilo ništa od toga.

Naime, na njima su postavljena ograničenja, a nedostaje i potrebnih programa te funkcionalna aplikacija povezana sa saborskim serverom. Zastupnici ih stoga nazivaju ‘skupim igračkama’, a neki od njih su ih i vratili, rekavši kako im ne koriste.

‘Sabornici su dobili jednu skupu, ali potpuno beskorisnu igračku’, navode. Dobili su tipkovnicu, ali ne i program za pisanje.

Koriste ih za čitanje novina

‘Najviše ih koristimo za pročitati novine ili poneki dokument. Ne možemo pisati, nema word i ne možemo ga koristiti izvan Sabora’, rekao je HDZ-ov zastupnik Tomislav Klarić. HNS-ov Goran Beus Richemberg rekao je kako je ‘to na kraju ispalo kao nekakva igračka za internu uporabu u Saboru’.

‘Meni to ne treba, ja sam ga vratio. Meni treba funkcionalni gadget s kojim mogu normalno funkcionirati’, rekao je Beus Richemberg.

No, Mostovi zastupnici brane ideju Bože Petrova.

‘Njegova prva svrha je ta da se izbjegne printanje brojnih materijala i uštedimo novac. Mislim da je tu svrhu postigao. Ako se još može unaprijediti te savjete treba poslušati’, rekao je Miroslav Šimić.

SDP-ova Milanka Opačić koja je Petrovu predložila informatizaciju Sabora otvoreno priznaje kako to nije baš tako zamišljala.

‘Treba nam aplikacija’

‘Očekujem da se vrlo brzo napravi jedna aplikacija koju ćemo mi dobivati preko kompjutora, dakle i mišljenje odbora i amandane o kojima glasujemo i zaključke o kojima glasujemo. Dakle, jednostavno sve ono što u ovom trenutku stoji i što građani vide kao gomilu papira na našim stolovima’, rekla je Opačić, prenosi dnevnik.hr.

Podsjetimo, Sabor je na tablete potrošio 200.000 kuna. Trebali su zamijeniti hrpetinu papira u saborskim klupama, no sad samo stoje kraj njih.

Povratak na Net.hr