NA BAJAKOVU KAOS

PREKRŠILI SMO PRAVILA? Europska komisija traži objašnjenje od Hrvatske

Situacija na granici danas se dodatno komplicira, a Europska komisija zatražila je od hrvatske Vlade pojašnjenja u vezi donesenih mjera. Premijer Milanović na to je izjavio da razmišlja ukinuti blokadu.

Kako javlja Večernji list, Europska komisija traži od hrvatske Vlade pojašnjenja oko odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione koji ulaze iz smjera Srbije jer prve procjene u Komisijinoj analizi te hrvatske mjere govore da bi to zaista moglo predstavljati kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, ali i kršenje pravila carinske unije.

– Započeli smo s provjerom jesu li hrvatske mjere proporcionalne, nediskriminatorne i vremenski ograničene. Naša prva ocjena u sklopu te provjere pokazuje ozbiljna pitanja o usklađenosti tih mjera s SSP-om i također s carinskom unijom. U ovom trenutku Komisija će tražiti pojašnjenja hrvatskih vlasti – rekla je glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

Premijer Milanović  u Omišlju je govorio o situaciji sa Srbijom te je kazao da bi blokada mogla biti ukinuta vrlo skoro. “Razgovaram sa suradnicima o tome da danas ili sutra ukinemo mjere na granici koje je RH morala uvesti, dakle kako smo donijeli odluku tako ćemo je i promijeniti, ali i uvesti je opet ako se Srbija ne počne ponašati kao država”, rekao je.

Vlada je ranije na svome Twitter profilu ponovila izjavu premijera Milanovića da je Hrvatska Srbiji ponudila autobuse da se ljude preuzima u Makedoniji i vozi na Bajakovo, ali i na Horgoš. Ponuda ne može biti dobronamjernija, stoji u tvitu Vlade.

Kaos na terenu

Hrvatska granična policija na Bajakovu uprkos kontramjerama Srbije propušta kamione s hrvatskom robom ka Srbiji, javlja N1.

S druge strane, srpska policija tim kamionima ne dopušta da prođu granični prijelaz Batrovci upravo zbog uvedenih kontramjera i vraća ih prema Hrvatskoj. Međutim, hrvatska policija ne pušta kamione da se vrate nazad te oni ostaju na takozvanoj “ničijoj zemlji”.

Zasad je, kako javlja reporterka N1, tamo desetak kamiona, ali bude li se nastavilo s gore navedenom praksom može se očekivati kolaps.

 

 

 

TISUĆE IZBJEGLICA DOLAZE: Ljudi su mokri i promrzli, situacija je teška

“TKO JE NAJJAČI NA BALKANU”: Srpski mediji nastavljaju s napadima, i ostali kritični prema Milanoviću

Što je sve zatvoreno

Kako javlja HAK, na graničnom prijelazu Bajakovo propuštaju se teretna vozila s lako kvarljivom i ADR robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 1,5 km. Na ulazu u Hrvatsku ne propuštaju se putnička vozila srpskih registracijskih oznaka, izlazak iz RH otvoren je za putnička vozila svih registarskih oznaka.

Granični prijelaz Tovarnik otvoren je za osobna vozila i autobuse, osim za vozila srpskih registracijskih oznaka, dok je teretni promet u prekidu.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

 

Povratak na Net.hr