banner

COVID BOLNICA NA KRIŽINAMA?

TORCIDA PROSLAVILA ROĐENDAN, ALI SADA BI MOGLE STIĆI POSLJEDICE; Ravnatelj splitskog KBC-a: ‘Očekujemo porast novozaraženih’

‘Mi ne možemo liječiti samo bolesnike s Covidom. Ima i drugih bolesnih koji su u jednakoj potrebi, ali ovo su okolnosti koje mogu biti opasne i može nam se u Splitu dogoditi da ćemo morati otvoriti kovid bolnicu na Križinama i raditi samo hitne pacijente’

Bolnice se brzo puno zaraženima od koronavirusa, a liječnici već danima upozoravaju da je sustav pred raspadom, dok je ministar Vili Beroš jučer dodao i još malo drame, rekavši kako je naredio mobilizaciju sustava, iako je sustav mobiliziran već mjesecima.

Što nas čeka u bliskoj budućnosti u emisiji U mreži Prvog HRT-a raspravljali su Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Boris Ujević i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Tolić.

‘Situacija je ozbiljna’

Bašić je rekao kako ovo nije vrijeme za prepirke već je vrijeme zajedništva.

“Moramo shvatiti da je situacija ozbiljna, trebamo se za početak pridržavati preporučenih mjera i čuvati zdravstvene radnike”, rekao je.

Meštrović je izjavio kako je 50 posto kapaciteta namijenjenjih za Covid-1 pacijente u Splitu zauzeto. “Mi ne možemo liječiti samo bolesnike s Covidom. Ima i drugih bolesnih koji su u jednakoj potrebi, ali ovo su okolnosti koje mogu biti opasne i može nam se u Splitu dogoditi da ćemo morati otvoriti kovid bolnicu na Križinama i raditi samo hitne pacijente. Ne želimo da se to dogodi, ali što će se dogoditi u bolnici ovisi o našem ponašanju izvan bolnice”, rekao je.

Posljedice proslave Torcide

Rekao je kako nakon proslave Torcide u Splitu očekuje porast novih slučajeva.

“Naravno da očekujemo, to je lako moguće, to jesu mladi ljudi, možda neće oni biti ti koji će doći u bolnicu, ali svi zaraženi i asimptomatski mogu prenositi infekciju dalje”, upozorio je.

‘Ovi problemi se mogu riješiti’

Za Ujević problemi koje je liječnica navela u pismu nisu teški i nepremostivi, već tehnički i organizacijski koji se daju riješiti. Naglasio je kako će KB Dubrava već danas dobiti pomoć u ljudstvu, no upozorio je i da su županijske bolnice oko metropole u lošem stanju.

Kaže i kako umirovljeni liječnici i studenti mogu pomoći epidemiolozima u traženju kontakata, ali da rad s kovid pacijentima nije niti za studente niti za umirovljene liječnike.

‘Pritisak na liječnike je ogroman’

Ban Toskić je rekla kako je na obiteljske liječnike ogroman te da je njihov opseg posla i prije pandemije bio veliki.

“Mi smo doista postali teško dostupni našim pacijentima jer smo preopterećeni. Ukoliko se 100-150 puta javim na telefon sigurno da će onaj 151 ostati nezadovoljan. Rad u ordinaciji provode dvije osobe, liječnica i medicinska sestra, sa dvije telefonske linije, dok primaju pacijente koji čekaju pred domom zdravlja, dok odgovaraju na mailove… I uz sve to ne mogu se kontinuirano javljati na telefon. Pacijent koji sjedi u ordinaciji je moj prioritet”, rekla je Ban Toskić.

U Ministarstvu svi jako dobro znaju koliko se zdravstveni djelatnici maksimalno trude i obavljaju svoj posao, iako uvjeti nisu kakvi bi htjeli. “Naš zdravstveni sustav nije idealan, ali nije ni u nekim drugim zemljama. Ova pandemija je naglasila nedostatke o kojima se vodi računa i nadam se da će biti ispravljeni u nekom narednom vremenu”, zaključio je Bašić.

Povratak na Net.hr