NENORMALNO VRIJEME

TOPLA ZIMA VIŠE NIJE OKSIMORON: ‘Vremenski ekstremi sve su češći i intenzivniji, ovo nije nimalo optimistično’

Klimatolog Branko Grisogno kaže da će se u budućnosti morati drukčije promatrati temperaturni prosjeci, a meteorologinja Lidija Srnec smatra da će prema sredini 21. stoljeća prosječna temperatura zraka rasti

Dok se s onu stranu Atlantika bilježe polarne temperature, a snijeg pada i na dosad uvijek sunčanoj Floridi, s ove strane, u našim krajevima, zima pokazuje svoju toplu stranu. Početak godine i ‘špicu’ zime obilježavaju proljetne temperature zbog kojih i oni manje odvažni hodaju ulicama u majicama kratkih rukava.

Klimatolozi i meteorolozi nisu iznenađeni, ali su zabrinuti ovakvim vremenskim ekstremima.

OBJAVLJENA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: AccuWeather otkrio kakva nas zima očekuje

“Bojimo se da će ovoga biti sve češće”

“Ove pojave ne iznenađuju me previše, jer i prije je bilo ekstremnih događaja, ali izgleda da oni postaju sve češći i intenzivniji. Na žalost, statistički trend ne izgleda jako optimistično”, kazao je gostujući u Temi dana na Hrvatskoj radioteleviziji klimatolog prof.dr.sc. Branko Grisogono.

“Ekstremi se izmjenjuju, bili su zabilježeni u prošlosti, međutim ono što možemo reći je da su oni danas intenzivniji. Primjerice u Hrvatskoj su ovih dana zabilježene izuzetno visoke temperature zraka, što je neuobičajeno. Mislim da su u nekim gradovima čak srušeni rekordi”, dodala je meteorologinja mr.sc. Lidija Srnec.

Zbog svega toga, smatra klimatolog Grisogno, platit će biljke koje već počinju sazrijevati, a ljudi sve više imaju zdravstvenih tegoba zbog južine.

“Stvarno su ovo vrlo dugi ekstremni događaji i bojimo se da će toga biti sve češće”, kazao je Branko Grisogono.

ŠTO JE ‘METEOROLOŠKA BOMBA’ I STIŽE LI DOISTA MINI LEDENO DOBA? Poznati klimatolog za Net.hr detaljno objasnio o čemu je riječ

Hoćemo li u Hrvatskoj uskoro slaviti Božić kao što ga slave u Australiji?

Cijeli siječanj bit će topliji od prosjeka

Meteorologinja Srnec kazala je kako je za očekivati da će cijeli siječanj biti topliji od prosjeka te da će tek početkom veljače ta anomalija biti manje izražena.

“Gledano dalje, i tijekom veljače, ožujka i travnja očekuje se toplije razdoblje, ali to ne znači da neće biti kraćih razdoblja kada će biti hladnijih dana”, kazala je.

Klimatolog Grisogno ističe, pak, da će se u budućnosti morati drugačije promatrati temperaturni prosjeci. Meteorologinja Srnec smatra da će u budućnosti prosječna temperatura zraka rasti.

“Taj signal promjene bit će izraženiji prema sredini 21. stoljeća, a još više prema kraju stoljeća”, dodala je.

Inače, u Hrvatskoj idućih dana ne bi više trebalo biti iznadprosječnih temperatura, no zasad se neće spuštati ispod nule pa će i dalje biti toplije od prosjeka. Uskoro stiže i nova ciklona koja donosi vlagu i pustinjski pijesak iz Sahare, pa se mogu očekivati “prljave” kiše.

‘BEZ PANIKE I SENZACIONALIZMA’: Toplinski val i ekstremi sve su češći, ali stručnjaci kažu da to postaje normalno

Povratak na Net.hr