MINISTARSTVO OBJAVILO

TOP LISTA NAJPOPULARNIJIH IMENA U HRVATSKOJ: Evo koja su imena roditelji najčešće davali djeci u 2016.

Tijekom 2016. godine, prema podacima Ministarstva uprave, u maticu rođenih upisano je 36.372 djece, a rođeno je nešto više muške djece u odnosu na broj ženske djece.

U razdoblju od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2016. broj upisane djece u maticu rođenih iznosio je 36.372, a rođeno je nešto više muške djece, točnije 18.474 u odnosu na žensku djecu kojih je u 2016. rođeno 17.898, a kakvi su trendovi u Hrvata kod davanja imena djeci, provjerio je Jutarnji list.

Prema podacima Ministarstva uprave, Hrvati su i dalje vjerni trendu davanju biblijskih imena za dječake te kratkih imena za curice. No, imena za dječake i djevojčice koja su obilježilia 2016. godinu ionako su bila uglavnom kratka.

Najpopularnija imena za djevojčice su bila:

1. Mia

2. Lucija

3. Ema

4. Petra

5. Sara

6. Lana

7. Ana

8. Nika

9. Marta

10. Iva

Top lista najpopularnijih imena za dječake:

1. Luka

2. David

3. Ivan

4. Jakov

5. Marko

6. Petar

7. Matej

8. Filip

9. Leon

10. Ivano

U Krapinsko-zagorskoj županiji najpopularnija su imena Luka i Ema. U Karlovačkoj županiji prednjače David i Mia, dok su u Zagrebu Luka i Mia najčešća imena koje su roditelji davali svojoj djeci.

Na istoku Hrvatske, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, najpopularnije muško ime u prošloj godini bilo je Luka, dok su za curice najpopularnija imena bila Petra i Sara.

Na jugu Hrvatske, posebice u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, najčešće su muškoj djeci davali ime Luka, dok je u Šibensko-kninskoj županiji najpopularnije ime za dječake Jakov. Za djevojčice su najpopularnija imena bila Marta i Mia.

Istra i Kvarner također se ne razlikuju previše od ostatka Hrvatske pa je i tamo najpopularnije muško ime bilo Luka, a za djevojčice Mia.

Povratak na Net.hr