TONINO PICULA POSTAO IZVJESTITELJ EU PARLAMENTA ZA CRNU GORU: / SDP-ovac i Željana Zovko pregovaratelji za fondove pomoći kandidatima za EU

U pregovorima s Crnom Gorom Unija naglasak je na vladavini prava, neovisnom pravosuđu, slobodi medija, te efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije

10.10.2019.
18:42

Hrvatski zastupnik uz Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za Crnu Goru, koja je u statusu kandidata za pristupanje Europskoj uniji od 2010. godine, a pregovore o pristupanju započela je u lipnju 2012., priopćio je ured zastupnika u četvrtak.

"Od svih zemalja kandidatkinja, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Europskom unijom i kao izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru, zalagat ću se za jačanje njezinih veza s Unijom kako bi što prije postala punopravnom članicom. Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svim svojim granicama ima druge članice Unije. Naše iskustvo i know-how, koje smo stekli kao posljednja zemlja koja je postala članicom EU, trebamo prenositi na zemlje u regiji i vjerujem da ćemo u Podgorici imati dobre partnere na njihovom putu prema Uniji“, istaknuo je Picula prilikom imenovanja, navodi se u priopćenju.

Naglasio je kako potvrđivanje Josepa Borrella od strane EP-a kao kandidata za povjerenika Europske komisije za vanjske poslove, a koji je u prioritete svojeg mandata stavio upravo zemlje zapadnog Balkana, dodatno učvršćuje njihovu europsku perspektivu.

Naglasak na vladavini prava

U pregovorima s Crnom Gorom Unija naglasak je na vladavini prava, neovisnom pravosuđu, slobodi medija, te efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije. Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) prioritet su za tu zemlju. Trenutno je ispunjena većina od ukupno 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Crna Gora je otvorila ukupno 32 od 35 poglavlja u pregovorima, a tri su privremeno i zatvorena. Izvješće EK za 2018. godinu otkriva manjkavost u području povjerenja u izborni sustav, ali s druge strane, Crna Gora ostvaruje umjeren napredak u pravosuđu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi, u pogledu racionalizacije i depolitizacije, gdje je potreban dodatni trud, stoji u priopćenju.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) je s 59 glasova za i 8 glasova protiv ovoga tjedna odobrio pokretanje međuinstitucionalnih pregovora o Uredbi o uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći (IPA III.) a pregovore će voditi i hrvatski europarlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula, priopćio je ured zastupnice Zovko.

IPA III. je financijski instrument EU-a za pomoć zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u reformi njihovih političkih, ekonomskih i pravnih sustava, kako bi se što bolje pripremile za prava i obveze koje donosi članstvo u EU-u.

Zovko i Picula pregovaratelji

Novi instrumenti će nakon završetka pregovora morati biti odobreni na plenarnom zasjedanju i na Vijeću prije nego što postanu zakon EU-a, a za pregovaratelje su Željanu Zovko (HDZ/EPP) i Tonina Piculu (SDP/S&D) istaknuli njihovi zastupnički klubovi u Europskom parlamentu, EPP i S&D.

S obzirom da IPA III. spada u Opći europski višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., pregovori se moraju završiti do kraja sljedećeg ljeta.

Za provedbu instrumenta IPA III. za razdoblje 2021.-2027. predložen je proračun u iznosu od 14,5 milijardi eura.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali