Play ponuda

MEDVED O PADU LETJELICE / Evakuirani studenti iz doma na Savi: 'Trebamo biti jako oprezni...Imamo određenih nepoznanica oko lokacije ispaljivanja'

Image
Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

'Od trenutka kad smo doznali za taj incident, svo vrijeme jučer i danas smo analizirali svaki detalj preleta, rutu kojom se kretao i sve vezano uz taj objekt, tu bespilotnu letjelicu', rekao je ministar Medved

12.3.2022.
14:10
Zeljko Hladika / Pixsell
Play ponuda

Ministri Tomo Medved i Ivan Paladina boravili su danas u posjetu Petrinji gdje se sastao Stožer civilne zaštite, prenosi N1.

Medved je rekao kako “ni u jednom trenutku proces obnove nije zaustavljen niti doveden u pitanje”, iako se zadnjih dana mnogo pažnje posvećivalo ratu u Ukrajini.

“Puno toga je učinjeno, ali puno je i u postupku i bit će vidljivo u narednom vremenu na samom terenu”, kaže Medved. Dodaje i kako vjeruje da će već sljedeći tjedan biti poznati izvođači prvih 10 stambenih zgrada.

Image
'OVO BAŠ IMA RUSKI POTPIS' /

Bivši trgovac oružjem o padu drona: 'Potpuna je laž da su je poslali Ukrajinci, Rusi rade isto što i Srbi u našem ratu'

Image
'OVO BAŠ IMA RUSKI POTPIS' /

Bivši trgovac oružjem o padu drona: 'Potpuna je laž da su je poslali Ukrajinci, Rusi rade isto što i Srbi u našem ratu'

Novi ministar Paladina rekao je kako i današnju sjednicu Stožera shvaća kao dio aktivnosti koje provodi te da mu je bila korisna za detektiranje prepreka čijem je rješavanju odmah pristupio. “Treba mi još malo vremena, siguran sam da ću za mjesec dana moći iznijeti konkretnije brojke o tome kada počinjemo i kada završavamo”, rekao je Paladina.

Medved je rekao kako odgovornost Vlade prema Baniji nije prestala ni u jednom trenutku te da je cijeli proces bio organiziran i da je paralelno s njime kroz infrastrukturne radove učinjen ogroman iskorak.

Rekao je da će ovo područje biti veliko gradilište i da su za to već osigurana financijska sredstva. “Uvjeravamo naše građane da je Vlada zaista prisutna i pozivamo ih na još malo strpljenja”, kaže Medved.

Analizira se sve o letjelici

Na pitanja o padu drona u Zagrebu, Medved je rekao: “Od trenutka kad smo doznali za taj incident, sve vrijeme jučer i danas smo analizirali svaki detalj preleta, rutu kojom se kretao i sve vezano uz taj objekt, tu bespilotnu letjelicu. Jutros smo obišli mjesto pada gdje se provode istražne radnje. Imamo određenih nepoznanica oko lokacije ispaljivanja letjelice, pričekajmo da izvadimo iz zemlje samu letjelicu i dođemo do sadržaja. Nadam se da ćemo iz toga moći vidjeti mnogo korisnih detalja.”

Uvjeren je da će letjelica dati odgovore na mnoga pitanja, ako se iz nje budu mogli iščitati podaci.

'Treba biti jako oprezan'

“Svaki detalj i sadržaj vezan uz tu letjelicu je važan za proces istražnih radnji. Treba biti jako oprezan. Teško je reći koliko će trajati da se letjelica izvuče iz tla, da se prebaci na odgovarajuće mjesto i da se provede izvid. Nije nikakva tajna da se radi o namjenskom objektu, doduše starijem, ali pitanje je modifikacije i novih sustava. Što se tiče NATO-a, vidjeli ste pismo koje je premijer uputio čelnicima zemalja NATO-a u kontekstu budnosti i nužnosti izravne suradnje vezano za vrijeme i okolnosti u kojima živimo”, rekao je ministar Tomo Medved.

Evakuirani studenti

Podsjećamo, u tijeku je akcija iskopavanja letjelice, a Jutarnji list javlja da su zbog svega iz paviljona koji je najbliže krateru evakuirani i studenti Studentskog doma Stjepan Radić.

Navodno je na vrata svih katova kucala policajka te rekla studentima da preventivno napuste dom na nekoliko sati.

"Prazni se malo krilo prvog paviljona. Strana koja gleda prema mjestu pada iz sigurnosnih razloga dok traje iskopavanje drona. Uprava doma je odmah ponudila dvoranu Pauk na korištenje te stoji na raspolaganju svim studentima. Slobodno se i nama obratite ukoliko vam nešto zatreba", napisali su iz Studentskog odbora SD Stjepan Radić. 

Na stranicama Studentskog centra u Zagrebu pojavila se obavijest kako će radovi trajati do kraja dana, kada se studenti mogu vratiti u svoje sobe. 

"Studentski centar u Zagrebu osigurao je dnevni boravak studentima u zajedničkim prostorijama unutar studentskom doma (prostor pizzerije i/ili plesna dvorana) ", a dodaju i da ako se radovi ne završe tokom današnjeg dana, nastavit će se i sutra od 7 ujutro.

Na cijelu se situaciju osvrnuo i Tomo Medved koji je rekao: ‘’Krim ekipa i ekipa pirotehničara rade svoj posao, treba biti strpljiv jer se radi o vojnom objektu. Vidi se pomak od početne točke, ali posao neće biti dovršen danas. Preko noći se neće raditi, samo dok ima svjetla dana. Studenti koji su evakuirani spavat će u svojim domovima, ali kad se sutra posao nastavi morat će se opet evakuirati. Situacija je ozbiljna i toga moramo biti svjesni’’, prenose Vijesti.hr.

Image
Foto: Zeljko Hladika / Pixsell
Image
Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu će u Madridu obići vojnu bazu NATO-a gdje će se sastati tamošnjim zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa, rekao je u subotu izvor iz hrvatske vlade za Hinu.

U NATO-voj bazi u Torrejónu, gdje je zaposleno oko 190 ljudi iz 17 zemalja uključujući Hrvatsku, u subotu ujutro su rekli da "svi skupljaju podatke". "Onda slijedi čekanje što će analiza pokazati, a to obično traži određeno vrijeme", rekao je izvor pod uvjetom anonimnosti. Plenković će u srijedu sletjeti zrakoplovom hrvatske vlade na aerodrom u toj vojnoj bazi jer je jednostavnije i manja gužva nego u civilnoj zračnoj luci Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Plenković je u subotu posjetio mjesto pada letjelice u Zagrebu te rekao kako "očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a". "To upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski  i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati, niti ni se ona trebala dogoditi", izjavio je.

Plenković od Stoltenberga zatražio NATO-ovu istragu

Hrvatski premijer Andrej Plenković od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga zatražio je u subotu da ta organizacija provede istragu ulaska i pada drona na teritoriju Hrvatske.

"U razgovoru izvijestio sam @jensstoltenberg o padu drona u Zagrebu te aktivnostima nadležnih tijela. Zatražio sam da @NATO utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu", napisao je hrvatski premijer na Twitteru.

Hrvatska će intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se ovakve situacije ubuduće spriječile, dodaje se u tvitu.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do Zagreba gdje se srušila u četvrtak navečer izazivajući materijalnu štetu. 

Play ponuda
Play ponuda