NEIZDRŽIVA SITUACIJA / Kreću tužbe zbog enormno većih računa za plin? Tomašević: 'To je potencijalni rizik'

Image
Foto: Marko Prpic/Pixsell

'Poslovnim je korisnicima jasno iskomunicirano da zbog cijena na globalnom tržištu Gradska plinara Zagreb - Opskrba više ne može isporučivati plin po prijašnjoj cijeni', rekao je Tomislav Tomašević

3.2.2022.
15:38
Marko Prpic/Pixsell
Play logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak, komentirajući moguće tužbe poslovnih korisnika zbog enormno većih računa za plin, da je to potencijalni rizik za Gradsku plinaru, no korisnici su obaviješteni da se više neće moći isporučivati plin po staroj cijeni.

"To je potencijalni rizik, no poslovnim je korisnicima jasno iskomunicirano da zbog cijena na globalnom tržištu Gradska plinara Zagreb - Opskrba više ne može isporučivati plin po prijašnjoj cijeni, nakon čega su neki od korisnika raskinuli ugovore i prešli kod drugih opskrbljivača", rekao je Tomašević novinarima nakon briefinga o planu poslovanja Zagrebačkoga holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kupcima plina je ugovorena fiksna cijena još u proljeće prošle godine, a s dobavljačima je ugovorena varijabilna cijena u lipnju, što je dovelo do situacije koja je neizdrživa za Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu, a cijene kod konkurencije su, nažalost, isto tako visoke, kazao je.

Tu je djelomična odgovornost bivše Uprave Gradske plinare Zagreb - Opskrbe, no s druge strane radi se i o objektivnim okolnostima jer cijene plina su porasle svugdje u EU. Gradska plinara Zagreb - Opskrba ima nagomilane gubitke od više stotina milijuna kuna još od lani. Ti su gubitci uzeti u obzir u poslovnom planu za ovu godinu, međutim, više se ne može dalje tako, poručio je.

Image
OVAJ NIJE IZ RUSIJE /

Koristite plin u boci? Vi se ipak ne morate toliko brinuti, jer on neće poskupjeti: Objašnjeno i zašto

Image
OVAJ NIJE IZ RUSIJE /

Koristite plin u boci? Vi se ipak ne morate toliko brinuti, jer on neće poskupjeti: Objašnjeno i zašto

Pomoć za apsorbiranje udara cijene plina za građane

Uprava Zagrebačkog holdinga razgovara s poduzećima, a Gradska uprava s Vladom da se nađe rješenje koje će biti najmanje problematično za sve, kaže Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući prijedlog ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića da Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu preuzme HEP, rekao je kako je Ćorić to spomenuo kao jedno od rješenja, ali postoje i druga rješenja o kojima razgovaraju državne i gradske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Što se tiče cijene plina za kućanstva, poluge za reguliranje plinskog biznisa nemaju jedinice lokalne samouprave nego država. "Nadam se i očekujem da će država izaći s paketom za apsorbiranje udara koji se može očekivati ako ne bude nikakvih intervencija u cijenu plina za građane", poručio je Tomašević. 

Od države očekuje i što veću pomoć građanima koji su socijalno najugroženiji, a Grad Zagreb se priprema za to unatoč teškoj financijskoj situaciji s više od osam milijardi kuna duga. Osigurali smo prvi puta u proračunu sredstva za energetsko siromaštvo, odnosno za pomoć obiteljima kojima računi vezani za energente čine veliki udio u troškovima, najavio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo