'MORA SE NAĆI RJEŠENJE' / Tko je odgovoran za rast cijena plina? Tomašević: 'Prepucavanje oko toga neće puno pomoći građanima'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tvrdi da pronalaženje rješenja svakako uključuje razgovore s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja

28.1.2022.
12:27
Patrik Macek/PIXSELL
Play logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je danas da prepucavanje oko toga tko je najodgovorniji za rast cijena plina poslovnim korisnicima u Zagrebu neće puno pomoći građanima, već mora pronaći rješenje, u suradnji s državom.

"Prepucavanje tko je tu najodgovorniji neće puno pomoći građanima, pronalaženje rješenja svakako uključuje razgovore s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Mora se naći rješenje, nema tu alternative", kazao je Tomašević na konferenciji za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'HRANIMO GLADNE!' /

Pučka kuhinja dobila skoro pet puta veći račun za plin, moraju platiti više od 25 tisuća kuna! 'Mi te novce nemamo...'

Image
'HRANIMO GLADNE!' /

Pučka kuhinja dobila skoro pet puta veći račun za plin, moraju platiti više od 25 tisuća kuna! 'Mi te novce nemamo...'

Zagreb će pučkoj kuhinji podmiriti razliku u cijeni računa

Rekao je to komentirajući jučerašnju izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je novu upravu Zagrebačkog holdinga optužio da nije reagirala kad je mogla, a da je Tomašević preuzimanjem odgovornosti za Zagreb preuzeo odgovornost i za Plinaru, bez obzira tko joj je direktor. 

Poslovnim korisnicima u Zagrebu cijene plina od studenoga porasle su višestruko, nekima i do 400 posto, a zbog propusta u nabavi plina u kolovozu prošle godine smijenjen je direktor Gradske plinare Zagreb Opskrba Igor Pirija, za kojeg je Tomašević rekao da je "HDZ-ov kadar".

"Sve sam rekao jučer u Gradskoj skupštini, objasnio sam detaljno da su ugovori s varijabilnom cijenom potpisivani u lipnju, a s kupcima su se potpisivali ugovori po fiksnoj cijeni još tamo negdje u ožujku, travnju", kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da će Grad Zagreb pučkoj kuhinji na Svetom Duhu podmiriti razliku u cijeni računa za plin. "Zagreb financira rad kuhinje sa 700.000 kuna godišnje iz proračuna. Naravno da ćemo povećati subvenciju i pokriti razliku koja nastaje zbog povećanih računa plina", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i savjetovanje o nacrtu prijedloga Odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, koje traje do 17. veljače, istaknuvši kako je ideja prijedloga omogućiti građanima da prikupljanjem potpisa mogu određenu temu staviti na glasanje u Gradskoj skupštini.

Preneseno vlasništvo nad nekretninama pet domova za starije

Tomašević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar potpisali su u petak ugovor o prijenosu vlasništva pet domova za starije u Zagrebu bez naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ruke Grada Zagreba prelaze nekretnine pet domova - Pešćenica, Medvešćak, Centar, Sveti Josip i Sveta Ana, koje su do sada bile u formalnom vlasništvu HZMO-a. 

"Osnivačka prava prenesena su prije 20 godina, međutim nije bilo preneseno vlasništvo nad nekretninama. Zagreb je ulagao u nekretnine iako nije bio njihov vlasnik, tu su bili problemi vezani uz prijave za EU fondove", kaže Tomašević dodajući da se time raščišćavaju odnosi između grada i države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Zagrebu preostaje riješiti vlasništvo nad nekretninama još dva doma, vrijednost nekretnina tih pet domova je viša od pola milijarde kuna, no Gradu Zagrebu vlasništvo je preneseno bez naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serdar je podsjetio kako je 2020. donesena odluka Vlade kojom je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo da u suradnji s HZMO-om uredi vlasništvo nad domovima za starije i prenese ga na osnivače, odnosno županije, što je bilo i u slučaju Grada Zagreba.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo