Nakon pobjede na lokalnim izborima javnosti se obratio novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno sa zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

Danijela Dolenec je zahvalila gotovo 200.000 građana koji su im dali povjerenje. "Mi ćemo kao nova gradska uprava predano raditi u javnom interesu i s ciljem da poboljšamo životne uvjete svim građanima. Važno je ponoviti što su neki od ključnih prioriteta: ubrzat ćemo obnovu, unaprijedit ćemo mrežu vodoopskrbe i odvodnje, gradit ćemo javne stanove za najam, modernizirat ćemo vrtiće i škole, poboljšati primarnu zdravstvenu zaštitu i palijativnu skrb, povećati pristupačnost osobama s invaliditetom, otvarati zelena radna mjesta... Radit ćemo transparentno, odgovorno i efikasno. Svjesni smo da nas čekaju i mnogi problemi, ali mi smo spremni. Bit ćemo moderna gradska uprava i disat ćemo kako grad diše. Pozivamo građane da surađuju s nama", istaknula je.

Primopredaja u petak ujutro

"To je veliko povjerenje i osjećamo odgovornost da to povjerenje opravdamo. Dat ćemo sve od sebe da građani budu zadovoljni svojom upravom. Danas je zadnji dan za žalbu na rezultate izbora. Ako sve bude u redu u petak u 8 sati će se dogoditi primopredaja vlasti. Dobit ćemo zapisnik od nekoliko stotina stranica o stanju gradskih projekata, preliminarno financijsko izvješće za prvih pola godine te druga izvješća za prošlu godinu.

Dogovorit ćemo sastanke sa svih 27 pročelnika, jedan na jedan, dobiti detaljna izvješća o projektima, sistematizaciju radnih mjesta i preporuke. Imat ćemo sastanak i s upravom i nadzornim odborom Zagrebačkog holdinga. Paralelno s time ćemo imati razgovore sa SDP-om oko stvaranje većine. Programi su podudarni i vjerujem da će razgovori biti brzi i jednostavni. Konstituirajuću sjednicu Skupštine očekujem oko 20. lipnja, a sljedeći ponedjeljak će biti sastanak sa svim drugim strankama, kako bismo dogovorili izgled Skupštine i termin konstituirajuće sjednice.

Neki pročelnici su najavili ostavke, kao i predsjednica uprave Holdinga. Očekujem civiliziranu primopredaju vlasti, očekujem konstruktivnost i civiliziranost", rekao je Tomislav Tomašević.

Promjene u etapama

"Ništa nećemo raditi preko koljena. Imat ćemo razgovore sa svima i nakon toga ćemo donositi odluke kako dalje. Ići ćemo u etapama. Ključno je da gradska poduzeća i uredi funkcioniraju odmah. Ključno je za način kako ćemo funkcionirati da ćemo informirati javnost na vrijeme i razgovarati s onima koji te odluke trebaju donijeti, napose u Gradskoj skupštini.

"Različita rješenja postoje, mi smo spremni na to. Neki pročelnici su rekli da će dati ostavke, s nekima smo zadovoljni, ali ključno je da prvo razgovaramo. Nije korektno da neke stvari doznajemo iz medija.

Uobičajeno je da partner u većini koji ima manje zastupnika dobije mjesto predsjednika Skupštine, ali neću govoriti o tome prije nego što sjednemo sa SDP-om".

"Rada Borić ima iskustva i rekla je da se želi posvetiti radu u Gradskoj skupštini. Na njeno mjesto dolazi Ivana Kekin, a ja ću danas staviti svoj saborski mandat u mirovanje."

"Sporazum koji je potpisao HDZ, BM365 i NH je imao 17 programskih točaka. Te nijanse kako se što zove je nebitno, bitno je da imam smjer i stabilnu većinu, jer je to bitno za ove četiri godine i izazove koji su pred nama. Voljeli bismo imati konsenzus jer bismo voljeli da se projekti nastave i ako netko drugi dođe poslije nas nakon četiri godine. Naši partneri su stranke lijeve opcije.

Sumnjam da će biti godišnjih odmora. Zagreb je ogroman organizam, vrlo aktivan i kompleksan, kao avion koji preuzmete usred leta i onda ga idete popravljati. Očekujem maksimalni angažman i entuzijazam, naročito u pripremi promjene rada gradske uprave", rekao je Tomašević.

"Revizija će ići u etapama. Ono što je hitno je uprava, pa Holding, pa ustanove. To se ne može napraviti odjednom. Imat ćemo stvari koje će biti relativno brzo gotove i zato radimo po etapama. Najhitnije stvari i ono što se može brzo napraviti. Za dubinske analize ipak treba vremena", dodao je.

'Ne kopiramo HDZ'

"Ne kopiramo HDZ. Ono što smo rekli da želimo je mijenjati Zagreb da bismo mijenjali Hrvatsku. Mi imamo nešto protiv ovakve Hrvatske, koja je korumpirana. Nisam dobio čestitku premijera, nismo se čuli, ali želim razgovarati s njime o projektima u kojima smo partneri, od obnove do centra za translacijsku medicinu ili nove dječje bolnice. Tražit ćemo sastanak s voditeljem fonda za obnovu i s ministrom graditeljstva. To će biti naš prvi tjedan", rekao je Tomašević.

"Drugačija su pravila za izbor u Sabor nego za izbore u lokalne skupštine. U tom smislu imamo veliki legitimitet, nitko nije dobio 200.000 glasova otkako se bira gradonačelnik direktnim putem. Volio bih da je ta izlaznost veća. Rekao sam već da zahvaljujem onima koji su nam dali glas i zahvaljujem onima koji su dali drugima glas, jer ćemo raditi da zadobijemo i njihovo povjerenje."

"U Hrvatskoj ne valja to što stagnira i što je prožeta korupcijom, što postoje različiti kriteriji za one sa stranačkom iskaznicom. Mi želimo da pravila jednako vrijede za sve, pa tako i za nas. Nebitno je tko je na kojoj poziciji moći ili iz koje stranke", ponovio je novi gradonačelnik.

Prva stvar - sastanak s premijerom

"Očekujem dobru suradnju s premijerom, jer bi nam trebalo biti svima u interesu da građani bolje žive. Znate da je po zakonu o obnovi većina instrumenata u državnim rukama, pa bez suradnje s državom obnova neće biti moguća. Ne očekujem nikakva kočenja. Doista bih volio da prva stvar bude sastanak s premijerom. O tome će ocjenu dati građani na lokalnim izborima. Neće biti tvrde kohabitacije i ne vidim zašto bi ovdje bila drugačija situacija nego drugdje", rekao je.

"Puno je bitnije da je rekao kako će nam čestitati i da ćemo surađivati. Mi još nismo stupili na vlast, ima vremena. Naša poruka za zaposlenike je uvijek ista - ako će ljudi odgovorno raditi svoj posao neće morati brinuti, isto tako i ako su legalno zaposleni. Ako se utvrde nepravilnosti, kršenja zakona, kršenja pravila sistematizacije - nećemo tolerirati", zaključio je Tomašević.