REBALANS FIKTIVNOG PRORAČUNA / Tomašević: 'Uštede smo potrošili na pokrivanje financijskih kostura koji su iskočili iz ormara'

'Izlazili su novi kosturi iz ormara. Na otkrivanju tih novih financijskih kostura su otišle ove naše uštede', kazao je Tomašević

7.9.2021.
11:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je od 11 sati u predvorju Gradske uprave održao redovitu konferenciju za medije.

Na početku se obratila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, koja je objavila da se pokreće natječaj za tri gradska pročelnika te da će detalji biti objavljeni u srijedu na stranicama Grada i u Narodnim novinama.

Rebalans fiktivnog proračuna

Tomašević je potom najavio rebalans "fiktivnog" proračuna. "Zašto fiktivni proračun? Jer je i bivša gradska vlast sama priznala, nakon usvajanja proračuna, da ne namjerava prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin, iako je prihodom od prodaje tih zemljišta u iznosi od 1,1 milijardu kuna planirala zatvoriti konstrukciju proračuna i time je omogućila više od milijardu kuna veću potrošnju u 2021. godini", kazao je Tomašević dodajući kako bivša vlast nikad nije planirala prodati tri vrijedna zemljišta, što su najavili i uvrstili u prihodovnu stranu proračuna.

''Kad gledamo dio bez proračunskih korisnika, prihodovni i rashodovni proračun će biti nešto manji od devet milijun kuna. Mi smo odmah išli na uštede i tim uštedama će se u rebalansu prikazati oko 400 milijuna kuna. Treba imati na umu da smo preuzeli vlast u sredini godine'', rekao je. Dodao je da se uštedjelo 38 milijuna kuna na plaćama i putovanjima, te 34 milijuna u mjesnim odborima. 

'Izlazili su kosturi iz ormara'

Ponovio je kako ih je dolaskom na vlast dočekalo izrazito loše financijsko stanje. "Izlazili su novi kosturi iz ormara. Na otkrivanju tih novih financijskih kostura su otišle ove naše uštede. Primjerice na subvenciji ZET-a, predviđeno je 790 milijuna kuna, a morat ćemo osigurati još 80 milijuna kuna više. Inače će ZET biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekt", rekao je Tomašević.

Dodao je da je dio ušteđenog novca, točnije 36 milijuna kuna, potrošen i na održavanje tramvajskih tračnica, za što dosad nije postojala stavka u proračunu.

''Da nismo krenuli s uštedama, naša je procjena da bi rashodi do kraja godine bili oko pola milijarde kuna'', poručio je zagrebački gradonačelnik, dodavši da "ove troškove nije bilo moguće zaustaviti". "Rebalans proračuna trebao bi omogućiti realnije planiranje proračuna za 2022. godinu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obnova nakon potresa: 'Treba riješiti legalizaciju'

Na pitanje o obnovi Zagreba nakon potresa, gradonačelnik kaže da se rebalansom neće mijenjati predviđeni iznos za obnovu, a riječ je o oko 80 milijuna kuna.

"Kada bi se išlo po modelu da 80 posto obnove financira država, a 20 posto grad, onda bi bilo brže. To bi omogućilo da se ide blok po blok, a ne zgrada po zgrada ovisno o tome kako su se vlasnici složili. Imamo problem i legaliziranosti'', kazao je zagrebački gradonačelnik. "Ima brojnih prepreka koje su zakonske i koje se moraju riješiti", dodao je.

"Nismo smanjivali iznose za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, on ostaje isti. Nije trošen u dinamici koja je planirana, ali ostaje isti jer se nadamo da će se obnova ubrzati", rekao je Tomašević. "Zbog mobilnih timova se povećao broj zahtjeva za obnovu, ali to nije problem. Problem je što iz njih ništa ne proizlazi", rekao je Tomašević.

'Svi smo odgovorni za sporu obnovu'

Upitan osjeća li dogovornost zbog toga što obnova ide sporo, Tomašević je rekao da su "glasali za zakon da on krene", ali je očekivao da se s obzirom na probleme koji bi se mogli pojaviti taj zakon i korigira. "Nije trebalo čekati godinu dana da bi se on korigirao", rekao je te dodao da politički trebaju odgovarati "svi iz gradske i državne vlasti s obzirom na one ingerencije koje imamo". "Mi ne upravljamo Fondom, mi ne donosimo odluke. Mi ono što možemo mislim da smo napravili, posebice u zadnjih nekoliko mjeseci", rekao je.

Upitan smatra li se vođom opozicije i planira li se jednog dana kandidirati za premijera, Tomašević je kazao da on više nije saborski zastupnik nego gradonačelnik Zagreba. "Moje političke ambicije u potpuno su fokusirane na grad Zagreb'', poručio je.

Tomašević je rekao da je s ministrom Tomislavom Ćorićem razgovarao o standardima vezanima za buku, a u vezi Žičare, što također spada u zaštitu okoliša, te je najavio i sastanak s ministrom prometa Olegom Butkovićem sljedeći tjedan na temu svih prometnih infrastrukturnih projekata, povezanih s EU fondovima.

"Tu imamo i jedan protokolarni zajednički susret u subotu navečer, gdje dolaze direktori svih europskih željezničkih kompanija vlakom. Iz naše političke perspektive... želimo što više revitalizirati željeznicu i tu isto želimo dobru suradnju s Ministarstvom prometa", kazao je.

Natkrivanje Jakuševca

Govoreći o problemu otpada u Zagrebu, Tomašević je poručio da se planira natkrivanje Jakuševca. "Naš apsolutni prioritet je da se što prije krene u investiciju da se ona natkrije. O tome smo govorili u kampanji da ćemo to napraviti i to i mislimo. Mislim da možemo povući neki novac ili iz Fonda za zaštitu okoliša ili iz Europskih fondova", kazao je.

"Što se tiče biootpada općenito, dočekala nas je situacija gdje nije bilo ugovora s privatnim tvrtkama, odnosno on je naprasno prekinut, odnosno javna nabava je naprasno zaustavljena jer su se svi akteri povukli iz natječaja da preuzimaju bioootpad. U tu svrhu mora ići nova javna nabava, no ključno je da se često u smeđe spremnike ne odlaže biootpad nego miješani komunalni otpad. Tu ćemo raditi na aktivnosti i edukacije građana, neke stvari će se morati sankcionirati", poručio je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali