UGOSTITELJI U PROBLEMIMA

TODORIĆEVA AGENCIJA HOTELIJERIMA PLAĆALA TONAMA HRANE… ALI VIŠE NE SMIJE: ‘Sad ne znamo što dalje’

Turistička agencija Atlas, jedna od najvećih u državi, sastavni je dio kompanije Agrokor. Ista je dužna dijelu hrvatskih hotelijera za prošlu godinu, stoga mnogi od njih nisu spremni na daljnju suradnju s Atlasom.

Naime, hotelijeri su s Atlasom imali ugovore prema kojima se poslovna suradnja uglavnom svodila na robnu razmjenu, piše Slobodna Dalmacija. Takvo što više se neće moći događati, stoga je pitanje kako će se ubuduće odvijati poslovi.

Unutar turističkog sektora većina ljudi smatra kako će država ipak dati prioritet rješavanju potraživanja koji se tiču turizma, jer bi problemi na tom polju za Hrvatsku mogli predstavljali velik problem.

Kako je nastao problem?

Atlas je funkcionirao tako da bi na temelju ugovora poslao ugostitelju ili hotelijeru svoje grupe gostiju. Oni su im davali ručak ili večeru na izletu ili putovanju te za tu uslugu Atlasu ispostavljali račun.

No, Atlas im to nije plaćao, već je po dogovoru ugostitelju ili hotelu isporučena roba preko tvrtke ‘Velpro’, koja je inače u sastavu Agrokora. Ta je firma isporučivala tisuće tona mesa, ribe, voća, povrća i pića domaćim hotelijerima.

‘Gotovo uvijek se radilo o ugovorima koji su podrazumijevali kompenzaciju. Mi uzmemo Atlasove goste, isporučimo im račun za njihovo noćenje, a Velpro nama isporuči u tom iznosu robe koju smo naručili. I tako je to funkcioniralo godinama i tom razmjenom usluge za robu svi smo bili zadovoljni. Međutim, prije dva dana dobili smo obavijest da se više od Velpra ne odobravaju kompenzacije kojima bi se plaćale usluge pružene Atlasovim gostima. I sada ne znamo što dalje.

Usluge više ne mogu platiti kompenzacijom

Svaki hotel će tražiti svoj model alternative u tom poslu, ali je sigurno da će i Atlas imati problema zbog toga što je dijelu hotelijera ostao dužan za lanjske usluge, a sada ih više ne mogu naplatiti kompenzacijom’, rekao je jedan poznati hotelijer koji je htio ostati anoniman.

Sam Atlas nije zabrinut. Kako se neslužbeno doznaje, njihovo poslovanje nije dio bilance Agrokora jer su izdvojena djelatnost. Nemaju nikakvih naznaka da bi bilo što ugrozilo planirano poslovanje u predstojećoj sezoni.

Povratak na Net.hr