PISMA IZ IZBJEGLIŠTVA

TODORIĆ OPTUŽUJE DVIJE TVRTKE KOJE JE JOŠ ON ANGAŽIRAO: ‘Glavna zadaća im je pranje novca, a za to angažiraju i firmu Ramljakove djevojke’

Todorić je ponovio kako je preuzimanje Agrokora protuzakonito te tvrdi kako iza svega stoje tvrke koje je još angažirao.

Osnivač i bivši predsjednik uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić u utorak je na svome blogu ustvrdio da su tvrtke AlixPartners i Houlihan Lokey i Kirkland & Ellis dio različitih interesnih skupina koje su se organizirale “kako bi na protuzakonit način preuzele Agrokor radi ostvarenja svoje osobne koristi”.

TODORIĆ: ‘Evo tko je najveći dobitnik lex Agrokora, samo na obveznicama ostvarit će enorman profit’

Tvrtka AlixPartners, navodi Todorić koji se nalazi u Londonu i pod istragom je hrvatskog pravosuđa, navodno je uključena u procese restrukturiranja Agrokora, a u stvarnosti se “udružila s ljudima iz Knighthead fonda i ministricom (Martinom) Dalić te su svi zajedno preuzeli potpuno upravljanje svim procesima u Agrokoru”.

Glavna zadaća im je pranje novca

“Tako su Knighthead fond i Alix Partners preuzeli i upravljanje Agrokorovom bilancom kako bi na kraju završili sa likvidacijskom bilancom. Glavna zadaća AlixPartners u tom procesu je pranje novca, a za što angažiraju razne povezane i zainteresirane firme (Ramljakovu firmu, firmu Ramljakove djevojke, Bricelj, InterCapital itd), troše enormna Agrokorova sredstva koja su višestruko veća od onih potrebnih za restrukturiranje.  S obzirom da oni rade ne na restrukturiranju nego na likvidaciji firme, svakome je jasno da je navodni trošak restrukturiranja zapravo najobičnija pljačka”, piše Todorić najavljujući da će ove navode u idućim danima detaljnije opisati i dokumentirati.

TODORIĆ NAPAO RAMLJAKA ZBOG IZJAVE: ‘Većini je pao mrak na oči, to je nečuveno. No, neće ovako zadugo’

Navodi zatim da je s tvrtkom Houlihan Lokey u jesen 2016. u ime Agrokora osobno potpisao Ugovor o savjetovanju i, na njihov zahtjev, angažirao kao pravne savjetnike tvrtku Kirkland & Ellis te da su obje aktivno savjetovale i njega i menagement Agrokora “tijekom početnog višemjesečnog razdoblja političkog i medijskog pritiska”. Dodaje da je osobno s predstavnicima Kirkland & Ellis raspravio brojna povjerljiva pitanja i razmijenio s njima razne povjerljive informacije i prijedloge, a da su obje tvrtke nakon njegovog odlaska i odlaska ranijeg managementa iz Agrokora “nastavile raditi u Agrokoru kao savjetnici novog izvanrednog Povjerenika (Ante Ramljak)”.

U ozbiljnom su sukobu interesa

“S obzirom da je Vladin izvanredni povjerenik protiv mene osobno podnio kaznenu prijavu, smatram da su obje institucije u ozbiljnom sukobu interesa te odgovorne za teško kršenje profesionalne etike”, ocjenjuje Todorić te zaključuje “kako su sukob interesa i neprofesionalno ponašanje uobičajena praksa u djelovanju izvanredne uprave Agrokora, u koju su se ovi potonji odlično uklopili”.

“Toliko o moralu onih koji ‘spašavaju’ Agrokor i Hrvatsku”, poručuje Todorić na kraju bloga.

Povratak na Net.hr