REAKCIJA ŠEFA HDZ-a

‘TO SU LAŽI, NEĆE MU TO PROĆI’: Plenković oštro odbacio Milanovićeve tvrdnje

Novi šef HDZ-a Andrej Plenković komentirao je danas presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, a osvrnuo se i na komentar Zorana Milanovića kako su oni udbaški egzekutori, a osnivali su HDZ.

“Presuda visokog suda u Münchenu ujedno je i osuda jugoslavenskog, komunističkog terorizma koji su UDBA-ini egekutori provodili. Izražavamo suosjećanje obitelji Đureković, ali i svim ostalim žrtvama. Milanovićeva vlada je samo dva dana prije ulaska u EU predložila Lex Perković, a mi smo tada izašli iz Sabora i osudili pokušaj izigravanja europskih obveza”, rekao je Plenković.

Hrvatska je tim potezom dovedena na rub gubitka kredibiliteta u Uniji i 120 milijuna eura pomoći iz pretpristupnih fondova, kazao je Plenković i dodao da je to narušilo kredibilitet cijele bivše vlade.

ODLUKA SUDA U MÜNCHENU: Josip Perković i Zdravko Mustač za ubojstvo Đurekovića osuđeni na doživotni zatvor!

SKANDAL NA SUDU U MÜNCHENU: Nakon čitanja presude Perkoviću i Mustaču iz publike odjeknuo povik ‘Za dom spremni!’

Suočavanje s prošlošću

HDZ je, podsjetio je, osudio sve totalitarne režime koji su imali za cilj zaštitu onih koje je danas osudio sud u Münchenu te naglasio da će i dalje pridonositi suočavanju s prošlošću i račišćavanju svih nedjela.

Na pitanje o tvrdnjama Zorana Milanovića da su Perković i Mustač bili osnivači HDZ-a, Plenković je uzvratio da su to podmetanja i laži. Osim toga, nije točno ni da su Perković i Mustač dali prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu putovnicu i bili ljudi od povjerenja Gojka Šuška i Tomislava Karamarka.

perkovic milanovic

Skretanje pozornosti s Lexa Perković

“Milanović želi skrenuti pozornost s Lexa Perković, najveće sramote njegove vlade, ali mu to neće proći”, poručio je Plenković dodajući da su i Perković i Mustač među ljudima koji su se stavili u službu hrvatske države i dali svoj doprinos, no s gledišta HDZ-a njihove postupke to ne može amnestirati.

Stvar je DORH-a procesuiranje svih tih ljudi, naglasio je Plenković. “Sudovi i DORH sudjelovali su u njihovu izručenju. Jer da se slušala izvršna vlast ni izručenja ni ove presude ne bi bilo”, zaključio je predsjednik HDZ-a.

Povratak na Net.hr