ZAPRIJETIO NEPOSLUŠNIMA

‘TO SE NE SMIJE PONOVITI, BIT ĆE SANKCIJA!’: Brkić preuzeo uvođenje discipline među zastupnike HDZ-a

Saborskim zastupnicima HDZ-a, koji su u petak prekršili stranačku stegu i mimo uputa Kluba zastupnika glasali protiv skidanja imuniteta svome stranačkom kolegi Stevi Culeju, šef stranke Andrej Plenković ozbiljno je zaprijetio.

“Vaše ponašanje je nedopustivo! U javnosti se ostavlja dojam da nismo jedinstveni i da su u stranci podjele. Sljedeći put bit će sankcija”, navodno je, kako piše Jutarnji list, poručio Plenković ‘odmetnutim’ zastupnicima.

NAPETO JE! NEPOSLUH U HDZ-u: Dio zastupnika odbio glasati protiv Culeja, Plenković ih jedva smirio

Dio HDZ-ovih zastupnika se odmetnuo

Protiv skidanja imuniteta Culeju, što je zatražio Općinski sud u Vukovaru kako bi mu se moglo suditi za sudjelovanje u incidentu 2013. u Vukovaru kada se protivio stavljanju ploča s ćiriličnim pismom, glasao je nemali broj članova Kluba zastupnika HDZ-a.

Jutarnji piše da su uz nezavisnu zastupnicu Brunu Esih i Hrvoja Zekanovića, koji pripadaju Klubu HDZ-a, te koalicijskih partnera iz HSLS-a i HDS-a Darinka Kosora i Gorana Dodiga, tijekom glasovanja o Culeju sabornicu napustili, bili suzdržani ili glasali protiv i HDZ-ovci Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Tomislav Klarić, Ivan Ćelić, Petar Škorić, Josip Križanić, Anđelko Stričak, Blaženko Boban, Vesna Bedeković i Ivan Šipić.

Culeju je na koncu ipak skinut imunitet, ali zahvaljujući zatsupnicima SDP-a, manjina i ostatka oporbe.

‘BUDI FACA PA SAD SKIDAJ PLOČE!’ Culej ostao bez imuniteta, HDZ-ovci se međusobno posvađali, Plenković dojurio u Sabor

Pobuna protiv Plenkovića ili nesporazum?

Nakon toga su ‘neposlušni’ članovi HDZ-a pozvani u Ured premijera gdje ih je uz Plenkovića dočekao i njegov zamjenik te jedan od potpredsjednika Sabora Milijan Brkić, koji ih je oštro prekorio za nejedisntvenost, neodgovornost i neozbiljnost.

“To se više ne smije ponoviti”, rekao je Brkić, prema kazivanju izvora Jutarnjeg iz HDZ-a.

Jedan neimenovani član HDZ-a rekao je kasnije kako ga je Brkić razočarao misleći da ovaj “ima neku težinu u stranci”, a ne da izvršava Plenkovićeve naloge.

Dio HDZ-ovaca ovaj ‘neposluh’ u Saboru doživio je kao poruku Plenkoviću i prvu pobunu protiv njega i načina donošenja odluka u stranci. Drugi pak u svemu vide nesporazum, a ne planiranu akciju.

“Mislim da je došlo do nesporazuma i da to nije bilo dobro iskoordinirao”, kazao je jedan HDZ-ov zastupnik napominjući kako je i sam Culej više puta tražio da mu se skine imunitet.

NEOČEKIVAN IZBOR: Odlukom da Brkić bude potpredsjednik Sabora Plenković skresao krila Hasanbegoviću

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr