‘Otimanje dijela Bačvica Splićanima zbog izgradnje hotela’

Grad Split iskazao je namjeru tvrtki Konstruktor koja je u stečaju da želi postati jedini vlasnik tvrtke Bačvice plaža d.o.o., time i preuzeti upravljanje najpoznatijom plažom u Splitu. Međutim, začuđuje što se u obrazloženju odluke navodi da će se osim akvarija i uređenja zapadnog dijela plaže, urediti i morsko pristanište. Što će Bačvicama morsko pristanište?!

Grad Split će kupiti jedan poslovni udjel u visini od 44 posto, jedan poslovni udjel u visini od 5 posto i jedan poslovni udjel u visini od 2 posto temeljnog kapitala trgovačkog društva Bačvice plaža d.o.o. za ukupni iznos od 72.761,04 kune, objavile su vlasti tog grada na svojim stranicama.

Plaža Bačvice dosad je bila u većinskom vlasništvu Konstruktor inženjeringa koji je u postupku predstečajne nagodbe, dok je nad preostalih 49 posto udjela, po modelu javno-privatnog partnerstva, prava polagao Grad. U siječnju je Konstruktor ponudio Splitu da postane jedini vlasnik, na što su uoči lokalnih izbora dobili načelni pristanak, međutim ne bez kontroverzi.

Uređenje akvarija i pristaništa

“Grad Split preuzima cjelokupnu i isključivu ovlast i odgovornost za redovno održavanje plaže Bačvice sa svim sadržajima kao i za unapređenje postojećeg modela upravljanja sa dogradnjom predviđenih sadržaja (akvarijem, uređenje morskog pristaništa, uređenje zapadnog dijela plaže i drugo)”, naveli su u obrazloženju. O izvješću o predstečajnoj nagodbi Konstruktora Gradsko je vijeće trebalo raspravljati tijekom dana, ali SDP-ovac Ivo Baldasar je u ime kluba SDP-a i HNS-a zatražio odgodu, zato što se nisu uspjeli pripremiti za sjednicu.

No, što znači izgradnja pristaništa na Istočnoj obali, oko čije se namjene u Splitu još uvijek živo raspravlja?

“To je vrlo sumnjiva odluka jer ne vidim zašto bi tamo postojalo morsko pristanište. Na Zenti imate lučicu i na drugoj strani imate luku, dakle, nema potrebe. Ondje sada mogu pristajati manje brodice, a ljeti su Bačvice ionako zatvorene konopom da ne bi ulazili brodovi u uvalu, tim više što ljudi ondje plivaju i skaču”, kaže nam protukandidat Željka Keruma na lokalnim izborima Dragan Markovina s liste Drugo lice Splita.

Otimanje plaža

On se slaže da Grad mora steći ovlasti nad preostalih 51 posto poslovnih udjela nad poduzećem koje upravlja “najljepšom i glavnom gradskom plažom koja sada ionako izgleda kao vašar”, uz uvjet da se preuzme i zgrada kupališta. Slaže se i s izgradnjom akvarija koji je već deset godina ima vanjske stijenke, ali nikako da se dovrši. Međutim, pristanište bi moglo otvoriti vrata “izletničkim rutama koje mogu biti opasne i s nejasnim ciljem”.

“Bojim se da se radi o otimanju dijela plaže od građana za izgradnju dvaju hotela koje su gradske vlasti zamislile iznad Bačvica na zapadnom dijelu plaže. To bi mogao biti ekskluzivni dio rezerviran za hotele namijenjen za transfere i pristanište što je pogubno i naopako”, navodi Markovina.

Dajte svoju ocjenu onoga što ste pročitali, iznesite koje vas poteškoće muče, što biste najradije promijenili u svom gradu, a na što ste ponosni. Na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljite nam svoje priče, a mi ćemo potražiti odgovore na vaša pitanja i tražiti očitovanje nadležnih.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr