'TO JE ČISTA POLITIČKA BORBA!' / Zlata Đurđević otkrila što misli o prijedlogu Milanovića da se HDZ izuzme iz biranja šefa Vrhovnog suda

'Od 30 stranica moga programa, dvije se odnose na uzroke koji su se dogodili devedesetih, tri strane odnose se na opis sadašnjeg stanja u pravosuđu s komparativnom perspektivom,

12.5.2021.
15:33
N1
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević za N1 je komentirala optužbe koje je dobila od HDZ-a. Iz HDZ-a su je optužili da je njen program populističko-politički te da se zalaže za to da politika bira suce.

Đurđević je rekla da je svoj program pisala kao pravna znanstvenica. "Smatram da je za rješavanje bilo kojeg problema, pa tako i problema u pravosuđu, bitno poznavati uzroke i analizirati sadašnje stanje u pravosuđu. I to ne samo normativno nego i poredbeno – pravno.

'Nigdje u svom programu nisam se zalagala da politika treba birati suce'

Tako da od 30 stranica moga programa, dvije se odnose na uzroke koji su se dogodili devedesetih, tri strane odnose se na opis sadašnjeg stanja u pravosuđu s komparativnom perspektivom, a ostatak predlaže mjere za uspostavljanje stručnog, odgovornog, učinkovitog, transparentnog i neovisnog sustava o čemu se nažalost ne priča u javnosti", rekla je Đurđević za N1.

Kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda naglasila je da u svom programu nigdje nije zalagala za to da politika treba birati suce. "Nigdje u svom programu se nisam zalagala za izbor sudaca od strane politike. Ja sam samo navela poredbeno-pravno da u zapadnim demokracijama – znači Njemačka, Francuska, Britanija, Nizozemska, Belgija i brojne druge države – suce bira parlament ili izvršna vlast. Zašto? Zbog toga šte na takav način vrši ona suradnja koja mora postojati između grana vlasti i kontrola zakonodavne i izvršne vlasti nad sudskom, što je propisano i našim Ustavom u članku 4. stavku 2", rekla je.

'Kod nas se ne primjenjuje članak 4, stavak 2'

"Prema tome prednost toga postupka je svakako transparentnost i javnost kao i demokratska odgovornost koje ta tijela imaju pred građanima. Ono što jest ključno i zbog čega sam ja to navela je da se kod nas ne primjenjuje članak 4. stavak 2. kojim se garantira demokratska legitimacija i kontrola zakonodavne i izvršne vlasti u odnosu na sudove kao i da postupak izbora sudaca nije transparentan, nije javan, ne može se otkriti kroz njega eventualne arbitrarne kriterije, nepotističke ili možda čak korupciju. I smatram da se to mora promijeniti i iz tog razloga sam navela ovaj komparativni prikaz”, rekla je Đurđević.

Dodala je da u svom programu nije pisala o tome kako to primijeniti. "Taj recept ja nisam dala. O tome mora odlučiti naš parlament i svakako je bitno i ključan je transparentan postupak izbora sudaca, uvesti kontrolu sudske vlasti od strane druge dvije vlasti odnosno od strane građana i uvesti da kriteriji za izbor sudaca budu objektivni. O tome jesam govorila u svome programu, izričito sam navela zbog kojih razloga smatram da se ne primjenjuju objektivni kriteriji za izbor sudaca, da oni sada ne postoje. I to se mora promijeniti”, naglasila je.

Na kraju, Đurđević nije previše komentirala ideju Zorana Milanovića da bi HDZ trebalo izuzeti iz postupka biranja predsjednika Vrhovnog suda u Saboru. "To je čista politička borba, ne tiče se mog programa i ja tu nemam nikakvih komentara", zaključila je Zlata Đurđević.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali