Spremaju ražanj, a zec u šumi

TKO ULAZI U SABOR, A TKO GA VODI? Opsežna anketa donijela iznenađenje

Promatrano na razini cijele Hrvatske HDZ-ova koalicija pobijedila bi u sedam izbornih jedinica, a Kukuriku u dvije. U prvoj izbornoj jedinici, zbog izjednačenog rezultata, nemoguće je prognozirati pobjednika.

HDZ-ova koalicija vodi u obje slavonske i dalmatinske izborne jedinice, te u drugoj, šestoj i sedmoj jedinici koje obuhvaćaju rubne dijelove Zagreba i okolne županije, prenosi N1.

Kukuriku koalicija pobijedila bi u trećoj i osmoj izbornoj jedinici, odnosno u sjevernoj Hrvatskoj te Rijeci, Primorju i Istri.

Koalicija oko HDZ-a najbolji rezultat ostvarila bi u petoj i devetoj izbornoj jedinici u kojima bi osvojila po 9 mandata. Kukuriku koalicija bi u osmoj osvojila 9 mandata, a u trećoj 7.

Na temelju prognoze 2X1 agencije, možemo zaključiti kako niti jedna koalicija ne bi imala nadpolovičnu većinu! Sabor ima 151 zastupnika, a za sastavljanje Vlade potrebna je većina od najmanje 78 zastupnika. HDZ-ova koalicija osvojila bi najviše mandata, točnije 68, ali to je deset manje od potrebne većine.

Kukuriku koalicija osvojila bi 56 zastupnika, 12 manje od HDZ-ove koalicije. Živi zid imao bi 8 zastupnika, a HDSSB 4. Po jednog zastupnika osvojili bi Čačićevi reformisti, Bandićeva stranka 365 i ORaH.

N1/Danas.hr

Povratak na Net.hr