Play ponuda

Tko pada s Marsa, a tko sa stepenica?

shimmer fallback

Svađe i prepucavanja između oporbenjaka i vladajućih i dalje se nastavljaju.

29.10.2010.
15:52
Play ponuda

Prijetnje potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa o zabrani rada SDP-a obilježile su saborsku raspravu tijekom petka. Nenad Stazić (SDP) javio se za riječ na temu izmjene Zakona o Pravosudnoj akademiji i ironično ustvrdio da želi iskoristi jednu od posljednjih prilika da istupi u ime SDP-a, prije nego se ostvari Šeksova prijetnja.

Reagirala je i Marija Lugarić (SDP) za koju je prijetnja koju je njezinoj stranci izrekao Vladimir Šeks bizarna, te je upozorila da na nju nitko nije reagirao iako su u sabornici bili premijerka Jadranka Kosor i svi potpredsjednici Sabora i HDZ-a, pišu 24sata.

Strasti je pokušao smiriti predsjedavajući Ivan Jarnjak (HDZ), ustvrdivši da se ne bi trebalo osvrtati na tu jednu izjavu.

''Kolegice Lugarić, vi s pravom upozoravate da nitko iz HDZ-a, iako ih je bila puna vijećnica, nije reagirao na ovakvu opasnu, protuustavnu izjavu potpredsjednika Sabora. Kad znamo kako je Ustavni sud prešao preko volje 700.000 građana u pitanju referenduma, pa zašto ne bi prešao preko volje 800.000 građana koji glasuju za SDP'', poručio je Stazić.

Iako su zastupnici potom mirno prešli na raspravu o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, rasprava je poprimila šire razmjere, pa su se u jednom trenutku spominjali i Marsovci.

Na tvrdnju Ivana Đakića (HDZ) da se ukida virovitičko Državno odvjetništvo, koje iako ustrojeno, nikada nije zaživjelo, reagirala je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

''Predmeti najbolje govore da su državna odvjetništva radila, a vi kao da ste s Marsa pali ili sa stepenica'', rekla je SDP-ovka, dok je daljnje zaoštravanje odnosa upadicom je prekinuo Jarnjak.

''Ma nije kolega pao s Marsa, od doma je došel...Ma pustite Marsijance na miru'', zaključio je.

'Ja sam uvrijedio SDP? Ja sam u polemici i vatri polemičkoj, kada je SDP nazivao vrh HDZ-a kriminalnom organizacijom, što je višekratno izjavljivao Jovanović, a potvrđivao Milanović, rekao da ako je vrh HDZ-a kriminalna organizacija, a vrh HDZ-a tvore predsjednica i potpredsjednici Vlade, predsjednik i potpredsjednici Sabora, dakle ako je vrh Vlade i Sabora kriminalna organizacija, onda je kriminalna organizacija i vrh SDP-a', izjavio je Šeks, te je zaključio kako nema namjeru ispričati se SDP-u istaknuvši da se SDP treba ispričati HDZ-u.

Novinare je zanimalo zašto tijekom rasprave o nepovjerenju Vladi Luka Bebić, kao predsjedavajući sjednicom, nije opomenuo Šeksa, a opomenu je dodijelio SDP-ovcu Željku Jovanoviću, nakon njegove opetovane izjave o vrhu HDZ-a kao kriminalnoj organizaciji.

"Zašto bih dao opomenu Šeksu. Čovjek je spomenuo članak Ustava, a to što se ja ne slažem s njegovim mišljenjem, to je jedno drugo pitanje", odgovorio je Bebić.

"Sve ono što je tko mislio i nečije pravo da predlaže, ako je temeljeno na Ustavu, onda je to legitimno predlaganje, makar to i ne bilo istina. Ja ne mislim da postoji u Hrvatskoj i jedna stranka koju bi trebalo zabraniti na temelju članka 129. i drugih članaka koji se na to pozivaju. Mislim da je to pretjerivanje, u najmanju ruku", dodao je predsjednik Sabora.

Naglasio je da se u Hrvatskom saboru, unatoč parlamentarnoj demokraciji koja je zaživjela i razvija se iz dana u dan, i dalje događaju "ekscesi, koje osuđujem i ne prihvaćam".

Zbog svega toga, dodao je, trebalo bi stvoriti "atmosferu u kojoj će kada se pretjera biti i isprika".

"Međutim, ja još nisam doživio u sabornici isprike od nekih, a oni znaju koji su. S druge strane, i ja sam se puno puta ispričao, i osobno i u ime nekog tijela ili stranke", rekao je Bebić.

Upitan zašto se HDZ ne bi prvi ispričao, odgovorio je da se njegova stranka do sada ispričavala puno puta, "a s druge strane nikada nismo čuli nikakvu ispriku".

Prethodni članak:

arti-201010270842006 arti-201010270478006

Play ponuda
Play ponuda