TKO JE ŽELJKO KERUM? / Biografija kandidata za gradonačelnika Splita

Željko Kerum po četvrti puta ide u utrku za gradonačelnika Splita. Godine 2009. uspio je pobijediti, a na prošlim izborima tijesno je izgubio u drugom krugu.

29.4.2021.
15:22
Ivo Čagalj / PIXSELL

Željko Kerum splitski je poduzetnik koji se 2009. godine odlučio okušati i u politici. Tada je na lokalnim izborima kao nezavisni kandidat pobijedio i postao gradonačelnik Splita, a isto je, ali bez uspjeha, pokušao još dva puta: 2013. godine ispao je u prvom krugu, a 2017. je tijesno je izgubio u drugom krugu od HDZ-ovca Andre Krstulovića Opare koji je pobijedio s tek 1089 glasova više od Keruma. Na predstojećim izborima Kerum će po četvrti puta u utrku za gradonačelnika Splita.

Vozio bager, gradio bunkere u Iraku, prodavao ribu na Rivi...

Iako je rođen u Splitu 25. rujna 1960. godine, Kerum je do polaska u srednju školu živio s obitelju u Ogorju, mjestu u Zagori podno planine Svilaje. U Split je došao 1974. godine kada je upisao srednju tehničku školu gdje je stekao zvanje strojarskog tehničara.

Početkom 1980-ih zaposlio se kao vozač bagera u splitskoj tvrtki Melioracija za koju je radio i na gradilištima u Iraku. Kasnije je govorio da je u Iraku gradio bunkere za Sadama Huseina. Potkraj 1980-ih tvrtka je počela propadati pa je Kerum neko vrijeme preživljavao prodajući ribu na splitskoj Rivi.

Na poslovnom vrhuncu zapošljavao 3000 ljudi

Godine 1990. u prizemlju obiteljske kuće Kerum je otvorio trgovačku radnju, a potom još tri trgovine. Poslovni uzlet započeo je 1996. godine otvorivši prvi veliki trgovački centar. Nakon što je 2003. godine kupio ostatke propalog industrijskog giganta Jugoplastike, na mjestu te tvornice sagradio je trgovački centar Joker, tada najveći takav u Dalmaciji.

Na vrhuncu poslovnog uspjeha Kerum je u svojim tvrtkama zapošljavao tri tisuće ljudi, a imovina mu se procjenjivala na 200 milijuna eura. Većinu poslova s Kerumom je vodila njegova sestra Nevenka Bečić.

Politički uspon i poslovni pad

Nevenka Bečić s bratom je ušla i u politiku nakon što je ovaj na lokalnim izborima 2009. pobijedio SDP-ovog kandidata Ranka Ostojića i postao gradonačelnik Splita. Bečić je tada postala predsjednica Gradskog vijeća, a s bratom je ubrzo osnovala i Hrvatsku građansku stranku (HGS). Na parlamentarne izbore 2011. godine HGS je išao u koaliciji s HDZ-om, a Kerum i njegova sestra postali su zastupnici u Hrvatskom saboru.

Kerumov politički uspon pratio je i pad njegovog poslovnog carstva. Tvrtke su mu jedna za drugom završavale u blokadi, a dugogodišnji problemi rezultirali stečajem potkraj 2018. godine. U međuvremenu se Kerum razišao sa sestrom Nevenkom koja više nije podržavala njegove poslovne odluke, niti odobravala njegov stil života.

Dva braka i petoro djece

Bez obzira na poslovne probleme i stečaj, Kerum je zadržao većinu bogatstva pa i danas živi na visokoj nozi u luksuznoj vili na splitskim Mejama sa suprugom Fani Horvat i njihovo troje djece.

Iz braka s Ankicom Lalin, s kojom se vjenčao 1989. godine, Kerum ima kći Nevu i sina Joška. U tom je braku bio do 2009. godine kada je uživo, u programu TV Dalmacije objavio da se rastaje. Tada je već bio u dugogodišnjoj tajnoj vezi s Fani s kojom je čekao dijete. Njih dvoje vjenčali su se u Rimu 2013. godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali