USPON I PAD

TKO JE, ZAPRAVO, TAJ DRAGAN KOVAČEVIĆ: Moćni direktor plesao je sa SDP-om, HNS-om, Plenkijevim frendom, a onda se ipak – prekombinirao

Dragan Kovačević, nekad moćni direktor Janafa, ove je srijede ponovno uhićen. Istražitelji sumnjaju da je kao mito uzeo i – dva stana, o čemu opširnije čitajte OVDJE. U nastavku ponavljamo tekst Đurđice Klancir objavljen izvorno na Net.hr-u 17. rujna 2020. godine kada je Kovačević prvi put uhićen

Dragan Kovačević, dugogodišnji direktor Janafa, dioničarskog društva za transport nafte – u kojem je najveći dioničar država, kojem je jutro 17. rujna započelo policijski pretresom i hapšenjem zbog sumnji da je sudjelovao u milijunskim malverzacijama, prošao je i za hrvatske prilike prilično dramatičan politički put: bio je istaknuti član SDP-a, 2008. godine na unutarstranačkim izborima bio je protukandidat za predsjednika stranke, uz Davorka Vidovića i Zorana Milanovića, a nakon što je pobijedio Milanović, Kovačević je prešao u HNS, gdje je bio i predsjednik gradske organizacije u Zagrebu, jedan od ključnih ljudi Radimira Čačića i Vesne Pusić, a zadnjih godina ga se smatra bliskim – HDZ-u.

Rođen u Požegi, ekonomist, danas star 51 godinu, neovisno o toj raznolikosti političkog puta uspijevao je iznimno dugo ostati na čelu moćne državne tvrtke, Janafa, neovisno o tome kako su se mijenjale Vlade i političke opcije. Za predsjednika Uprave je izabran prvi put 2012. godine, a ponovno je izabran u vrijeme Vlade Andreja Plenkovića: u veljači ove godine objavljeno je da je Vlada RH sa zatvorenog dijela sjednice predložila imenovanje Kovačevića za predsjednika Uprave, a za članove Uprave – Stjepana Adanića, HDZ-ovca još iz faze Tuđmanovih prvoboraca, te Vladislava Veselicu, osobnog prijatelja premijera Plenkovića, koji je zbog te relacije i pod istragom Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa.

Dragan Kovačević, predsjednik uprave JanafaFoto: Pixsell

Dobre linije s vrhom HDZ-a

Kovačević je uspijevao održavati dobre linije s vrhom HDZ-a i preko lokalnih HDZ-ovaca iz Požege (u vrijeme Karamarka utjecajan Franjo Lucić), često je viđen u društvu s Marijem Kapulicom, a zanimljiv je podatak da je i blizak rod sa sadašnjim ministrom rada, Josipom Aladrovićem (Josipova baka i Kovačevićev otac su sestra i brat). Otac Dragana Kovačevića, Franjo, je poznati poljoprivredni proizvođač u Požegi, korisnik velikih iznosa državnih potpora za poljoprivrednu proizvodnju.

Kovačević je gradio i znanstvenu karijeru i dogurao do doktorata iz financijskog menadžmenta, a prije Janafa radio je upravo u financijskom sektoru. U vrijeme Vlade Ivice Račana, 2001. godine izabran je za ravnatelja Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja, a bio je i član Uprave Zagrebačkog holdinga. Nakon pobjede Kukuriku koalicije bilo je jasno da je on HNS-ov kandidat za neko od jakih mjesta u državnim tvrtkama, govorilo se o HEP-u, ali je onda “dobio” Janaf. I tu ostao rekordno dugo.

Zanimljivo je da je njegov prethodnik na mjestu direktora Janafa, Ante Markov, 2012. godine osumnjičen da se previše zbližio s Rusima, da je želio omogućiti naftnoj kompaniji Zarubežnjeft da preuzme energetske tranzitne tokove kroz Hrvatsku, te da od Ine preuzme naftna polja u Slavoniji.

Pobjedu Kukuriku koalicije u Muzeju suvremenu umjetnosti u Zagrebu slavio je i Dragan KovačevićFoto: Pixsell

Ekonomski strateg HNS-a

U HNS-u, u vrijeme predsjednice Vesne Pusić, smatralo ga se glavnim ekonomskim strategom stranke, a mediji su u vrijeme Vlade Zorana Milanovića povremeno propitivali hoće li Milanović “trpjeti” tog Kovačevića na visokim funkcijama, jer mu je bio protukandidat na izborima u SDP-u i jer “mu ide na živce” zbog toga jer dosta pametuje o ekonomiji. Godine 2013. se Kovačević posebno obrušio na ministra financija Slavka Linića (izjavio je zbog njegove odluke da se limitiraju minusi na računima da se vidi da Linić 30 godina nije pročitao niti jednu knjigu iz ekonomije) te se spekuliralo o njegovu “padu”, da je SDP zatražio od koalicijskog partnera HNS-a da ga makne. Ali ubrzo se pokazalo da i Milanović ne može smisliti Slavka Linića, te je i ta epizoda ubrzo pala u zaborav.

Dragan Kovačević je uspješno prebrodio i promjene u HNS-u – nakon što je predsjednik postao Ivan Vrdoljak on je i dalje ostao blizak vrhu stranke, pa i raspodjeli direktorskih pozicija u državnim tvrtkama.

Ono što se dogodilo u vrijeme Milanovićeve vlade – prepuštanje HNS-u da gospodari značajnim dijelom energetskog sektora, nastavilo se, zapravo i u vrijeme Plenkovićeve vlade. I HEP i Janaf ostali su donekle HNS-ovi, s dodatkom – Plenkovićevih, odnosno, HDZ-ovih ljudi. Tako je i Dragan Kovačević ostao na čelu Janafa, mada ga se moglo viđati zadnjih nekoliko godina na ručkovima u centru Zagreba s pripadnicima HDZ-ove elite iz različitih frakcija – u veljači ove godine je savršeno ukombiniran s dvoje HDZ-ovaca iznimno bliskih Andreju Plenkoviću osobno.

Posrnuli šef Janafa jedno je vrijeme kotirao i kao glavni čovjek HNS-a za ekonomska pitanjaFoto: Pixsell

Janaf, mjesto goleme zarade

Generala Stjepana Adanića, Varaždinca, blisko obiteljski vezanog s Ankicom Tuđman, suprugom predsjednika Franje Tuđmana, koji je sudjelovao u preuzimanju JNA kasarne u Varaždinu, izvukao je iz stranačkog zaborava upravo Andrej Plenković i plasirao ga na posljednjoj listi za EU parlament. Vladislav Veselica, uspješni broker, sin poznatog hrvatskog proljećara Vlade Veselice, svojedobno je nastupio u medijima kao – prijatelj iz djetinjstva Andreja Plenkovića. Išli su zajedno u osnovnu školu. Dakle, u veljači ove godine, uz Dragana Kovačevića, kao dugogodišnjeg “čuvara” državne tvrtke za transport nafte, priložena su dva Plenkovićeva čovjeka.

A kakvi su poslovni rezultati Janafa? Iz godine u godinu ostvaruje golemu, milijunsku, dobit i prihode, a u posljednjem izvješću, zabilježen je ipak stanovit pad. U prošloj je godini ostvario neto dobit od 261,9 milijuna kuna, što je za 13,8 posto manje nego godinu ranije, a poslovni su prihodi smanjeni za 7,4 posto, na 696 milijuna kuna, no to je objašnjeno remontom u svim rafinerijama na trasi Janafa.

Janaf je, ukratko, bio i ostao mjesto ostvarivanja goleme zarade, mjesto gdje se “vrte” milijuni. Također, Janaf je bio i ostao mjesto gdje su se uvijek mogli zaposliti stranački kadrovi, oni koji su igrali značajne uloge u stranci, HNS-u ili HDZ-u, ali i djeca, nećaci, kumovi, prijatelji – značajnih stranačkih ljudi.

Zgrada u kojoj se nalazi stan Dragana Kovačevića, jutros uhićenogFoto: Pixsell

Geostrateške igre u kompaniji

Janaf je također, uz Inu, ostao mjesto velikih geostrateških igara, mjesto gdje se mjeri koliko su Mađari, odnosno Rusi ušli u hrvatsku energetiku. Onaj tzv. tajni memorandum o izvozu nafte iz Hrvatske u Mađarsku, koji je potpisao ministar energetike Tomislav Ćorić i koji je bio predmet velikih političkih talasanja u posljednjoj izbornoj kampanji – potpisao je i predstavnik Janafa.

Za Dragana Kovačevića se dugo smatralo da je uspio naći savršeni modus operandi, udovoljavati zahtjevima i molbama uglednika iz različitih stranaka ili značajnih institucija, a ne pretjerati. Kao obrazovan ekonomist i financijaš, kažu nam oni koji su imali prilike surađivati s njim, nastojao je, doduše, u ranijoj fazi – biti oprezan, jer je razumio kako je na nestabilnoj hrvatskoj političko-poduzetničkoj sceni dovoljno vrlo malo da se posklizne, da završi kao odbačen kadar. No, s druge strane, gradio je mrežu, surađivao s ključnim političarima, gradonačelnicima, županima, šefovima banaka i velikih tvrtki, da bi si izgradio stanoviti osigurač kroz dogovaranje poslova.

Sudeći po tome da je završio kao uhićenik, samo nekoliko mjeseci nakon što je ponovno izabran za direktora, uz dva Plenkovićeva osigurača u Upravi, Dragan Kovačević se ipak poskliznuo. Možda se previše opustio, uvjeren da je sada opet siguran na dulje vrijeme.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr