Postavlja se pitanje tko je žena koja je uzburkala cijeli zdravstveni sustav i je li ona borac za bolji sustav ili je samo zloglasna šefica zbog koje liječnici daju otkaze?

"S njom je nemoguće raditi", govore liječnici koji su izašli na ulicu misleći na Dijanu Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Nisu zadovoljni načinom na koji upravlja Klinikom. Zadravec je optužena i za fizički sukob, a ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da i njemu prijeti.

Govori se da upravo ona Vladu drži u šaci, a spominjala se i u kontekstu potencijalne ministrice. Ona pak kaže da je žrtva pritisaka iz HDZ-a jer ukazuje na korupciju i nepravilnosti.

Postavlja se pitanje tko je žena koja je uzburkala cijeli zdravstveni sustav i je li ona borac za bolji sustav ili je samo zloglasna šefica zbog koje liječnici daju otkaze?

Eskalacija sukoba s radiologinjom

"Ovo je moja kuća i ovo su moji ljudi. Dajte nas samo pustite da radimo. Ništa drugo mi ne tražimo", rekla je 6. svibnja 2021. radiologinja Klinike za tumore Karolina Bolanča Čulo, prenosi RTL Danas.

Zadravec kaže da i ona traži samo da rade, ali učinkovitije i brže, a ne da liječnici pacijente iz privatnih praksi na pretrage u bolnicu dovode preko reda.

"Deset onkoloških pacijenata u osam sati radnog vremena je optimalan, ako ne i premali radni zadatak za jednog liječnika jer su liste čekanja puno prevelike da se takav posao ne bi odradio", rekla je Zadravec. Bolanča Čulo s druge strane tvrdi: "Ja im često prva kažem da imaju karcinom, meni ljudi plaču, po 15 minuta mi plaču. Pa neću ja te ljude tjerati. Ona mene pita koliko traje biopsija?!"

Bila je to eskalacija verbalnog sukoba dr. Bolanče Čulo i profesorice Zadravec. Dok zaposlenici Klinike kažu da je to bio prosvjed protiv Zadravec, predstojnica ima drugačiju verziju tog okupljanja. "Doktor Milas, s kojim sam razgovarala jutros, je rekao da se ispred KBC-a Sestre milosrdnice ove Klinike za tumore, jer je ona sastavni dio, odvija skup podrške odlasku troje radiologa klinike za tumore", kazala je Dijana Zadravec.

Zadravec ima povijest sukoba s Berošem i dr. Zovkom

Danas je ostalo sam troje radiologa na Klinici za tumore, a 2013. godine radilo ih je 10. Svih troje radiologa nalazi se na bolovanju. Ministar Beroš je odgovornost za nedostatak radiologa prebacio na ravnatelja bolnice.

"Na ravnatelju je da osigura sve ono što je u njegovoj mogućnosti, a to je adekvatan broj radiologa na čemu se sad i radi, adekvatan broj aparata. Ministarstvo u tome daje apsolutan support", tvrdi ministar zdravstva Vili Beroš.

S ministrom Berošem Zadravec ima povijest sukoba, ali i sa spomenutim ravnateljem KBC-A Sestre milosrdnice, Mariom Zovkom. Zovak i Zadravec prijavili su se na natječaj za mjesto ravnatelja te bolnice. Inače, sve troje povezuje članstvo u HDZ-u.

Snimka razgovora Zadravec i Beroša je uzburkala javnost

U javnosti se prije nešto manje od godinu dana pojavila snimka razgovora Dijane Zadravec i ministra zdravstva Vilija Beroša. Razgovor objavljen u kolovozu išao je ovako:

Beroš: "Dijana, hvala ti, hvala ti"

Zadravec: "Ma nije hvala ti. Pa hoću, vidjet ćeš. Imat ćeš skandal pred izbore. Jel to stranci treba?"

Beroš: "Gledaj, ja nisam stranka, ja nisam predsjednik stranke, ja nisam vodstvo stranke"

Zadravec: "Hoćeš reći da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj?"

Beroš: "Gledaj, ono što ti ja hoću reći je da je vrh stanke, uključujući Andreja, tebi poslao jasnu poruku. Dijana moja, ja više od ovoga ne mogu"

Zadravec: "Ja ću te danas zvati kad ću razgovarati i biti s Andrejem"

Beroš: "Dapače, vrlo rado, očekujem tvoj poziv"

Zadravec: "Je li Andrej decidirano rekao da će Zovak biti ravnatelj? Jel to kažeš?"

Beroš: Dijana, ja s tobom ne želim razgovarati na ovaj način, JA S TOBOM NE ŽELIM RAZGOVARATI NA OVAJ NAČIN!!! A što se tiče ovog drugog, smatram prijetnjom."

Još nije otkriveno tko je snimao i objavio razgovor u kojem Zadravec pita ministra i o navodnim problemima s imovinskom karticom.

Beroš tvrdi da nije snimao razgovor

"Ja nisam bila upoznata da sam snimana, meni to ministar Beroš nije rekao, isto tako nisam znala da sam ja slušana od šestero ljudi. Naravno da ću tužiti ministra Beroša", tvrdi Zadravec. "Nisam snimao razgovor, stavio sam ga na speakerphone upravo zbog toga da i druge upoznam s tonom, načinom, pritiscima, insinuacijama na određene problematične stvari", ističe Vili Beroš.

Zovak je demantirao uplitanje šefa Vlade u odabir osobe na čelu bolnice, izvještava RTL Danas. Zadravec je godinama prozivala Zovaka za nepravilnosti u radu. "Predsjednik Vlade, još jedanput ću ponoviti, po svojoj funkciji je daleko, daleko iznad ovoga radara, odnosno iznad postavljanja ravnatelja bolnica", izjasnio se 25. kolovoza 2020. godine v. d. ravnatelja KBC-a Sestre Mario Zovak.

"Ukazujem pismeno i ministru Berošu, i Upravnom vijeću, i DORH-u. Ništa se nigdje ne događa, samo se mene proganja, prijeti, mene se šikanira, omalovažava“, smatra Zadravec. "To su velike riječi i velike riječi će se dokazati", poručio je Zovak.

'RADIOLOGINJA U OTKAZU' O STANJU KLINIKE ZA TUMORE: 'Dijelom krivim Zadravec, ali i cijelu upravljačku strukturu'

Zadravec: 'Prozvana sam da štetim stranci jer ukazujem na korupciju'

Nakon što je natječaj poništen, i Zadravec i Zovak su se najavili prijaviti na novi. No, on još uvijek nije raspisan. Zadravec se našla u središtu skandala u kojem je navodno bilo i fizičkog sukoba s voditeljicom Odjela nabave medicinskih proizvoda iste bolnice. Dijana Zadravec tvrdi da je žrtva pritisaka dok ukazuje na kršenje zakona.

"Imam više poruka u kojima mi se zapravo zabranjuje izlazak u medije, gdje me se proziva da štetim stranci kad ukazujem na korupciju", izjasnila se Zadravec.

Svojim djelovanjem, Zadravec je uzburkala zdravstveni sektor u kojem i bez nje ima puno problema. Tu su prijetnje smjenama, optužbe za pritiske, a sve skupa bi moglo imati epilog i u sudskim procesima, javlja RTL Danas.