TKO JE VESNA ŠKARE OŽBOLT? / Biografija kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba

Vesna Škare Ožbolt nezavisna je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba koja računa da će na lokalnim zborima kapitalizirati svoje bogato političko iskustvo.

28.4.2021.
16:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vesna Škare Ožbolt odvjetnica je i iskusna političarka koja u utrku za gradonačelnicu Zagreba ulazi kao nezavisna kandidatkinja. Rođena je 20. lipnja 1961. godine u Osijeku, a u Zagrebu živi od studentskih dana. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Udana je za arhitekta Zlatka Ožbolta s kojim ima dvoje djece.

Vodila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja

Političku karijeru započela je 1991. godine kao savjetnica za odnose s javnošću tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana, a od 1995. bila je Tuđmanova savjetnica za odnose s UN-om i pomoćnica predstojnika Ureda predsjednika za koordinaciju s misijama UN-a. Godine 1997. imenovana je za predsjednicu Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja i normalizaciju života na ratom stradalim područjima Republike Hrvatske, tijela koje je provelo poslijeratnu mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja uključujući i Vukovar.

Osnovala DC, bila ministrica pravosuđa u Sanaderovoj vladi

Nakon Tuđmanove smrti i poraza HDZ-a na parlamentarnim izborima 200. godine, s Matom Granićem i još nekim nezadovoljnim članovima HDZ-a osniva Demokratski centar. Na čelu te stranke bila je od 2003. do 2016. godine, a otad više nije bila niti u jednoj političkoj stranci. U tri je navrata bila zastupnica u Hrvatskom saboru. Godine 2003. imenovana je ministricom pravosuđa u prvoj Vladi Ive Sanadera.

Sukob sa Sanaderom oko borbe protiv korupcije

U Sanaderovoj vladi započela je reformu pravosuđa, što je bio jedan od uvjeta za ulazak Hrvatske u EU. No, koncem 2005. godine sukobila se sa Sanaderom oko strategije borbe protiv korupcije. Između ostalog, nije htjela odbiti zahtjev bivših vlasnika za povratom stana u kući u Kozarčevoj ulici u Zagrebu koju je Sanader kupio. Početkom 2006. smijenjena je s dužnosti ministrice pravosuđa.

Proglašena Ženom godine i počasnom građankom Vukovara

Zbog zasluga za uspješne pregovore s pobunjenim Srbima na okupiranim područjima te sudjelovanja u mirovnim sporazumima u hrvatskom Podunavlju, Škare Ožbolt je 1998. proglašena Ženom godine u Hrvatskoj te počasnom građankom Vukovara i Iloka. Za zasluge u mirovnim procesima Škare Ožbolt odlikovana ne Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom Ante Starčevića, Redom hrvatskoga trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Spomen medaljom Vukovar, dok joj je Srpsko narodno vijeće dodijelilo nagradu "Svetozar Pribičević" za doprinos mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja.

Govori engleski jezik, a služi se talijanskim i njemačkom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali