PUNO JE PITANJA, MALO JE ODGOVORA

TKO JE TREBAO ZNATI, A TKO NE ZA ISTRAGU KOVAČEVIĆA? ‘Ravnatelj policije trebao je obavijestiti ministra tko je pod mjerama’

Brojna pitanja su otvorena poput onog kreće li se u proces uhićenja odmah nakon što se počini kazneno djelo kao i je li Kovačević trebao opet biti imenovan na vodeću funkciju ako se znalo da je pod istragom

“Zašto ga nisu uhitili odmah s prstima u pekmezu, što se čekalo 10 mjeseci?”, pita se predsjednik Zoran Milanović u vezi afere Janaf te uhićenja Dragana Kovačevića. Istražitelji su tada znali da Krešo Petek nosi novac, no ne i da je u pitanju mito niti čemu bi taj mito trebao služiti.

Isto tako logično zvuči pitanje zašto je Dragan Kovačević ponovno imenovan na čelo Janafa, iako, da nije imenovan, možda bi shvatio da ga istražuju i kompromitirao bi cijeli slučaj. Također, logičnim zvuči i pitanje kako to da premijer Andrej Plenković nije ništa znao, premda smo godinama slušali da premijer, vlada i politika ne smiju imati ništa s istragama.

POLICIJA U SAMOBORU PRONAŠLA MILIJUNE KUNA U KEŠU: Sumnjaju da je novac povezan s Draganom Kovačevićem

Mnogo je pitanja u vezi ove afere

Kako navodi RTL, brojna pitanja su otvorena poput onog kreće li se u proces uhićenja odmah nakon što se počini kazneno djelo kao i je li Kovačević trebao opet biti imenovan na vodeću funkciju ako se znalo da je pod istragom. Jedno od pitanja jest i tko treba znati što se događa, a tko ne treba i kakva je bila sigurnosna provjera.

“Taj prvoosumnjičeni je očito radio više projekata, pod navodnicima. A ovo je bio samo jedan od njih, samo dio toga. Očito su oni koji su vodili akciju čekali da se neki stvari otkriju. To ćemo naknadno saznati kad vidimo u javnosti cijeli spis”, smatra bivši državni odvjetnik Berislav Živković.

Odvjetnik Anto Nobilo pak kaže da on, kada se kao mladi tužitelj time bavio, uvijek su nastojali moment predaje mita pokriti i upasti s policijom u prostor gdje je mito predano i uhititi te osobe.

KOVAČEVIĆEV KLUB JEDINI JE RADIO U LOCKDOWNU: ‘Bio je to hit. Dolazili su svi koji su nešto značili, Plenkovićev ministar tamo je kartao belu’

Je li Kovačević trebao biti imenovan na funkciju zbog istrage?

Kovačević je na funkciju šefa Uprave Janafa ponovno izabran u veljači, navodi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Mislim da je ravnateljica USKOK-a objasnila da oni imaju svoju dinamiku”, komentira Božinović.

Bivši državni odvjetnik Živković pak naglašava da ono što je prethodili privođenju nije istraga, već dokazni izvidi pa kaže da se očito nije znalo jer su dokazne radnje doista tajne te da za njih zna mali krug ljudi.

“U trenutku kada dođe do javnog natječaja i postoji osoba koja je kompromitirana i premijer i ministar moraju znati da postoji sigurnosna zapreka”, smatra Sandra Benčić, saborska zastupnica platforme Možemo!

BOŽINOVIĆ TVRDI DA NIJE ZNAO: ‘Glavni ravnatelj me večer prije izvijestio da je gotovo istraživanje i da je došlo do uhićenja’

Tko je trebao znati što se događa, a tko nije?

Zastupnik Dario Hrebak iz HSLS-a, inače diplomirani kriminalist, govori da dioba vlasti mora postojati.

“Kako funkcionira pravna država? Na način da se ministar unutarnjih poslova brine o odorama policajaca, njihovim plaćama, da li su svi segmenti ispunjeni”, rekao je Hrebak.

Hrebakove navode potvrdio je u utorak i Ante Letica, bivši šef operative SOA-e pa rekao da ravnatelj policije pred završetkom takve obrade ili istražnim radnjama USKOK-a treba obavijestiti ministra što se događa. Isto tako, navodi Letica, ravnatelj policije je trebao reći ministru tko je pod mjerama te da se radi o osnovanoj sumnji za počinjenje kaznenog djela.

“Zakon je jedno, a život i praksa drugo. Dobro znam jer sam imao predmete gdje su premijer i premijerka bili umiješani i ja sam u tim slučajevima detektirao posjetu ministra i glavnog državnog odvjetnika u noćnim satima kod premijerke o tome kako će se hapsiti”, kaže Nobilo za RTL.

Pitanje koje bi možda razjasnilo cijelu situaciju jest kakva je bila sigurnosna provjera.

BRANKO BAČIĆ O ‘KRTICI’: ‘HDZ-u je u posebnom interesu utvrditi tko je probijao istrage’

Povratak na Net.hr