KORUPCIJA NA SUDU

TKO JE PERO HRKAĆ? Stečajnom upravitelju uhićena sutkinja namještala je poslove još od 1990.

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica i stečajni upravitelj s kojim je najviše surađivala, Pero Hrkać, uhićeni su danas u akciji USKOK-a.

Peru Hrkaća upravo je uhićena sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica prvi put imenovala stečajnim upraviteljem u stečaju Komercijalne banke iz Zagreba, a od tada do danas je vodio stečajeve pedesetak tvrtki. Većinu vođenja stečajnih postupaka povjerila mu je upravo uhićena Malenica koja je zajedno s njim i još tri osobe privedena u USKOK-ovoj akciji zbog sumnji u izvlačenje novca iz tvrtki u stečaju.

USKOK-ova AKCIJA ZBOG KORUPCIJE NA TRGOVAČKOM SUDU: Doznajemo tko je uhićena sutkinja, pao i stečajni upravitelj

Ovaj 60-godišnjak rođen je u Širokom Brijegu u Bosni i Hercegovini. Nakon završene franjevačke gimnazije u Visokom, upisao je studij teologije i filozofije u Sarajevu, ali ga je put odnio u drugom, pragmatičnijim smjeru – studirao je i završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Nakon diplome zaposlio u prosvjeti, kao profesor na Ekonomskoj školi u Zagrebu, a 1987. je prešao u ondašnju Poslovnu zajednicu izdavača i knjižara Hrvatske koja je baš u to vrijeme na Zagrebačkom velesajmu pokrenula Interliber i Educu.

Od 1990. do 1999. Hrkać je radio u nizu tvrtki na menadžerskim položajima: kao direktor tvrtke Sava – Zagreb d.d., početkom devedesetih kao distributer Poljoprivrednog kombinata Beograd za područje Hrvatske koji je uz ostalo po Hrvatskoj distribuirao i bombonijere “Car Lazar i Carica Milica”. Zamjenik komercijalnog direktora u poduzeću Voće, u vlasništvu Jure Klarića, postao je 1994., a već 1995. je bio suosnivač Hercegovina produkta. Zatim je 1997. postao komercijalni direktor za asortiman u Kutlinoj Dioni, zadužen za izgradnju prodajnih centara. U Širokom Brijegu otvorio je veliki opskrbni centar Dione koji će kasnije biti prodan Lijanovićima. Kad je 1999. Diona otišla u stečaj, Hrkać se zaposlio u osječkoj Saponiji kao šef prodaje za sjevernu Hrvatsku, ali tu se zadržao tek koji mjesec. Iste godine Vesna Malenica imenovala ga je stečajnim upraviteljem Komercijalne banke iz Zagreba.

Stečajni upravitelj Gredelja

Potom je uslijedio niz stačajnih postupaka na koje ga je mahom postavljala sutkinja Malenica. Vodi stečajni postupak Glumina banke kojeg je 2002. dobio također odlukom sutkinje Vesne Malenice, a koji traje još i danas. Malenica ga je 2012. imenovala stečajnim upraviteljem TŽV Gredelja.

NET.HR DOZNAJE: Održana hitna sjednica Državnog sudbenog vijeća, skinut imunitet sutkinji. Slijedi li uhićenje?

U travnju 2015. otpušteni radnici Gredelja prosvjedovali su pred sjedištem DORH-a u Zagrebu tražeći od USKOK-a do postupi po prijavama koje su protiv Hrkaća podnijeli mjesecima ranije. Stečaj TŽV Gredelj još uvijek traje, a prema Hrkaćevim najavama bi trebao biti okončan 2018. dokapitalizacijom.

Stečajni zakon koji im nije mogao stati na kraj

Početkom 2015. na snagu stupio novi Stečajni zakon čiji je cilj bio stati na kraj spregama pojedinih sudaca i stečajnih upravitelja, prema kojemu suci više nisu mogli sami odabirati stečajne upravitelje, već ih je s liste upravitelja, nasumičnim algoritamskim odabirom, birao kompjuter. No takav način ipak nije dao željeni razultat.

Novi je Stečajni zakon samo u jednoj odredbi predvidio iznimku – ostavio je sucu mogućnost da iznimno, kad je riječ o stečaju tvrtki s velikom imovinom, stečajnog upravitelja odabranog slučajnim kompjutorskim odabirom zamijeni s drugim ako smatra da onaj kojeg je odabrao kompjutor nije dovoljno stručan za složeni stečaj.

Među najučestalijim parovima sudaca i upravitelja tu su se pojavili sutkinja Vesna Melenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać.

Samo u studenom 2016. sukinja Malenica osam je puta iskoristila ovu zakonsku iznimku i za stečajnog upravitelja postavila upravo Peru Hrkaća, piše Jutarnji list.

Povratak na Net.hr