SPLIT

TKO JE IVICA PULJAK? Biografija kandidata Centra za gradonačelnika Splita

Ivica Puljak, kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita prema predizbornim anketama u krugu je onih kandidata koji imaju šanse za ulazak u drugi izborni krug

Ivica Puljak, fizičar, sveučilišni profesor i političar kandidat je stranke Centar za gradonačelnika Splita. Rođen je 27. kolovoza 1969. u Splitu u siromašnoj radničkoj obitelji. Završio je srednju tehničku školu, a 1994. diplomirao je elektrotehniku na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje danas radi kao predavač.

PULJAK ŽELI OKONČATI KERUMOVU ERU: ‘Građani bi na izborima završili Bandićevu, kao što će sada u Splitu završiti njegovu!

Sudjelovao u ‘lovu’ na Božansku česticu

Magisterij iz fizike stekao je 1997. godine na Prirodoslovno-matematičkim fakultetu u Zagrebu, a 2000. je doktorirao na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Autor je više od 500 znanstvenih radova.

Bio je jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsovog bozona, odnosno “lovu” na tzv. Božju česticu. Puljak je vodio skupinu koja je ondje došla do najpreciznijih rezultata.

PULJAK PORUČIO: ‘LJUBITE JEDNI DRUGE, SVI SMO PRED BOGOM JEDNAKI’; SPLITSKI HSP BIJESAN: ‘On nameće izvrnute vrijednosti’

IVICA PULJAK: ‘Pametno se zalaže za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta’

Sa suprugom u životnom i političkom partnerstvu

Za znanstveni rad i postignuća odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a dobitnik je i državne nagrade za znanost te nagradom za znanost Sveučilišta u Splitu.

Sa suprugom Marijanom Puljak, koju je upoznao još na prvoj godini studija, vjenčao se 1995. godine. Imaju troje djece – kćeri Emu i Ivu te sina Tomu. Bio je tajnik i član predsjedništva stranke Pametno, koju je osnovala njegova supruga. Nakon što je Pametno na izborima za Hrvatski sabor 2020. godine postala parlamentarna stranka, sa Strankom s imenom i prezimenom ujedinila se u novu stranku Centar. Na predstojećim lokalnim izborima Puljak je kandidat Centra za gradonačelnika Splita.

PULJAK TRAŽI RASPUŠTANJE STOŽERA: ‘Mislim da se Znanstveni savjet treba proširiti drugim ljudima koji kritiziraju odluke’

LIDER STRANKE PAMETNO: ‘Slavoniju vidimo kao centar znanja, inovacija i poduzetništva’

Ivica i Marijana Puljak životni su, ali i politički partneri (foto: Pixsell)Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Srami se zbog pjevanja ustaških pjesama

Kao tinedjžer Puljak je trenirao nogomet u Hajduku te svirao gitaru u crkvenom bendu i na svadbama. Danas u slobodno vrijeme igra košarku, trči, čita znanstveno-popularne knjige te najradije sluša jazz, francuske šansone i splitske glazbenike – Olivera, Gibonnija i TBF. Nedavno se pojavila i snimka iz prve polovice 1990-ih kada je kao kum na jednoj svadbi pjevao ustaške pjesme. “Napravio sam i neke stvari kojih se sramim i koje su ružne”, izjavio je nakon objave te snimke.

Kaže da je ovisnik o čokoladi. Tečno govori francuski jezik, koji je naučio tijekom boravka na doktoratu u Parizu, a služi se i engleskim jezikom.

IVICA PULJAK ISPRIČAO SE ZBOG PJEVANJA USTAŠKIH PJESAMA NA SVADBI: ‘To je stvar koje se duboko sramim’

A KUD BAŠ SAD…: Puljak smatra da je puštanje videa na kojem pjeva ustaške pjesme pokušaj predizbornog zastrašivanja i ucjena

Povratak na Net.hr