TKO JE IVICA PULJAK? / Biografija kandidata Centra za gradonačelnika Splita

Ivica Puljak, kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita prema predizbornim anketama u krugu je onih kandidata koji imaju šanse za ulazak u drugi izborni krug

29.4.2021.
12:34
Davor Javorović / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ivica Puljak, fizičar, sveučilišni profesor i političar kandidat je stranke Centar za gradonačelnika Splita. Rođen je 27. kolovoza 1969. u Splitu u siromašnoj radničkoj obitelji. Završio je srednju tehničku školu, a 1994. diplomirao je elektrotehniku na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje danas radi kao predavač.

Sudjelovao u 'lovu' na Božansku česticu

Magisterij iz fizike stekao je 1997. godine na Prirodoslovno-matematičkim fakultetu u Zagrebu, a 2000. je doktorirao na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Autor je više od 500 znanstvenih radova.

Bio je jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsovog bozona, odnosno "lovu" na tzv. Božju česticu. Puljak je vodio skupinu koja je ondje došla do najpreciznijih rezultata.

Sa suprugom u životnom i političkom partnerstvu

Za znanstveni rad i postignuća odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a dobitnik je i državne nagrade za znanost te nagradom za znanost Sveučilišta u Splitu.

Sa suprugom Marijanom Puljak, koju je upoznao još na prvoj godini studija, vjenčao se 1995. godine. Imaju troje djece - kćeri Emu i Ivu te sina Tomu. Bio je tajnik i član predsjedništva stranke Pametno, koju je osnovala njegova supruga. Nakon što je Pametno na izborima za Hrvatski sabor 2020. godine postala parlamentarna stranka, sa Strankom s imenom i prezimenom ujedinila se u novu stranku Centar. Na predstojećim lokalnim izborima Puljak je kandidat Centra za gradonačelnika Splita.

Srami se zbog pjevanja ustaških pjesama

Kao tinedjžer Puljak je trenirao nogomet u Hajduku te svirao gitaru u crkvenom bendu i na svadbama. Danas u slobodno vrijeme igra košarku, trči, čita znanstveno-popularne knjige te najradije sluša jazz, francuske šansone i splitske glazbenike - Olivera, Gibonnija i TBF. Nedavno se pojavila i snimka iz prve polovice 1990-ih kada je kao kum na jednoj svadbi pjevao ustaške pjesme. "Napravio sam i neke stvari kojih se sramim i koje su ružne", izjavio je nakon objave te snimke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže da je ovisnik o čokoladi. Tečno govori francuski jezik, koji je naučio tijekom boravka na doktoratu u Parizu, a služi se i engleskim jezikom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali