Sve o karijeri čovjeka koji je uhitio Bandića

Božo Barbarić i riječki operativci došli su u centar pažnje kad se saznalo da su u vrhu istrage o aferi Bandić. No nisu oni slučajno izabrani u tim koji je istraživao ‘aferu Bandić’.

Jedan od razloga je vjerojatno i to što je trebao netko izvan Zagreba, no drugi razlog je snaga tima kojem je na čelu Božo Barbarić. On je vodio i bio u vrhu niza drugih velikih hrvatskih istraga. Između ostalog sudjelovao je i u istrazi o Sanaderu. Ima velike veze, uvažavan je i nagrađivan od policijskih institucija izvan Hrvatske i diljem Europe.

Barbarić je najviše uspjeha imao u istragama narko scena odakle je i krenuo 1990. kad se zaposlio u riječkoj policiji. U nekoj od riječkih policijskih stanica otkrio ga je drugi legendarni riječki borac protiv droge Zvonimir Šuperina. Povukao ga je u svoju jedinicu i u njemu odmah prepoznao svog nasljednika. Barbarić je brzo napredovao i na koncu ga i naslijedio na čelu Odjela za borbu protiv droga, piše Novi list.

Ulični operativac

Poslije je obavljao i nekoliko drugih visokih policijskih dužnosti u Rijeci, ali je uz sve to uvijek bio u duši “ulični operativac koji je znao sve tajne asfalta”. Na nacionalnu scenu ga je 2009. u Zagreb povukao bivši riječki šef Oliver Grbić kad je postao ravnatelj hrvatske policije i za sobom povukao Barbarića i Vitu Bijelića.

Barbarića je imenovao za glavnog načelnika Policijskog USKOK-a. No nakon nekog vremena, Barbarić se umorio od Zagreba i vratio u Rijeku. Službeno zbog prezauzetosti, ali čini se da je bilo i razočaranja. No profesionalac nije zaboravljen. U Rijeci je šef PNUSKOK-a, ali je često povlačen u timove koji vode velike hrvatske afere pa se tako očito našao i u posljednjoj Bandićevoj.

Ovo je zapravo priča o riječkom timu u ovoj istrazi ali personalizirana kroz čelnika Božu Barbarića, jer kako to biva u ovakvim istragama ostali često ostaju u sjeni…

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Tko-je-covjek-koji-je-uhitio-Bandica-Donosimo-zivotni-put-beskompromisnog-rijeckog-policajca

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr