BIOGRAFIJA ČELNIKA MOSTA

TKO JE PETROV? Kako je novi šef Sabora od psihijatra postao vođa ‘trećeg puta’

Konsituiran je deveti saziv Hrvatskoga sabora, izabran 11. rujna, na čijem je prvom zasjedanju za novog predsjednika izabran čelnik Mosta Božo Petrov.

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov rođen je 16. listopada 1979. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu školu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju.

PETROV IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA SABORA! 132 zastupnika glasovalo ‘za’, 12 suzdržanih, jedan protiv

Diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Godine 2010. specijalizirao je psihijatriju te se zapošljava kao specijalist psihijatrije na Odjelu za akutnu psihijatriju u KB Mostar. Radio je i kako stručni suradnik na Medicinskom fakultetu za područje medicinske informatike i biostatike te asistent na predmetu “Medicinska informatika i znanstvena metodologija”.

 

U politici od 2013. godine

Nakon kratke karijere u struci, odlučuje se i politički angažirati na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine, na kojima kao kandidat Mosta pobjeđuje dotadašnjeg gradonačelnika Metkovića Stipu Gabrića Jamba u drugom krugu izbora sa 67,9 posto glasova.

MILANOVIĆ NIJE DOŠAO U SABOR, IVAN PERNAR JEDINI DIGAO RUKU PROTIV: ‘Boži Petrovu ne vjerujem ni riječi!’

Rušenjem Jamba s vlasti u ekonomski devastiranom Metkoviću Petrova brojni mediji uskoro promiču u novu nadu hrvatske politike. Simpatije velikog dijela javnosti pobrao je odmah po preuzimanju dužnosti gradonačelnika kada je srezao svoja i primanja gradske uprave na minimalac, a njegovi zamjenici radili su kao volonteri. Petrov je za medije izjavljivao da je radikalnim rezovima dug Metkovića smanjio sa 17,6 na 6,4 milijuna kuna.

božo petrov

Vođa ‘trećeg puta’

Uskoro se promiče u vođu tzv. “trećeg puta” i s nezavisnom listom Most izlazi na parlamentarne izbore 2015. godine. S osvojenih 19 mandata Most na čelu s Petrovom postaje politička opcija koja odlučuje ishod izbora, te se nakon dugotrajne pregovaračke trakavice, tijekom koje ih napušta četvero zastupnika, odlučuje na “savez” s Domoljubnom koalicijom te postaje potpredsjednikom vlade Tihomira Oreškovića.

PETROV PREUZEO KLJUČEVE NOVOG UREDA: Željka Reinera upitali je li tužan što odlazi

Zbog nespojivosti dužnosti, uoči konstituiranja novog saziva Sabora, Petrov je u četvrtak podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade jer bez te ostavke ne bi mogao prisegnuti i postati predsjednik Sabora.

Oženjen je i otac trojice sinova.

bozo-petrov1

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr