UMIJEĆE SPAJANJA

ONAJ TKO DOBRO PLANIRA TAJ SE DUGO ODMARA: U 2017. snalažljivi Hrvati moći će imati čak 61 slobodan dan!

Spajanje vikenda i blagdana svojevrsni je hrvatski običaj koji je preživio sve tranzicijske nedaće, a uz dobro planiranje zaposleni građanin koji uživa sreću biti zaposlen može ‘spojiti’ nemali broj slobodnih dana s regularnim godišnjim odmorom.

Večernji list otkriva, zavirujući u kalendar za 2017. godinu, da se pomnim planiranjem i strateškim raspoređivanjem 26 dana godišnjeg odmora u 2017. može dobiti čak 61 slobodan dan! To, dakako, pod uvjetom da na raspolaganju ima 26 dana jer u Hrvatskoj minimalni godišnji iznosi četiri tjedna.

Tri niza od po devet slobodnih dana

Prvo spajanje moguće je već na početku godine, piše Večernji. Blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja pada u petak pa, ako se uzme četiri dana godišnjeg od početka siječnja i tako spoje vikendi, dobije se niz od devet slobodnih dana.

Devet dana moguće je ponoviti za Uskrs koji pada 16. travnja jer, uzme li se opet četiri dana godišnjeg odmora nakon Uskrsnog ponedjeljka, spajaju se dva vikenda i dani između njih. Jednaki se devetodnevni niz spojiti može i za Praznik rada jer 1. svibnja zgodno pada u ponedjeljak, a sa četiri sljedeća dana godišnjeg odmora i tu se može spojiti ugodan prvomajski predah.

I početak ljeta pogodan je za ‘spajanje’ jer Tijelovo pada u četvrtak, 15. lipnja, pa ako se uzmu tri dana godišnjeg odmora prije i petak poslije Tijelova, ponovno se može nanizati devet dana odmora. A s dodatna četiri dana godišnjeg taj se mali godišnji odmor može pretvoriti u veliki, 16-dnevni, jer u četvrtak nakon Tijelova slijedi Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

OVA SLIKA ZAPALILA JE NAŠ FACEBOOK: Što tek kažete na cijeli neradni tjedan za preplaćene političare?

Božić u ponedjeljak. Može li bolje?

Dan domovinske zahvalnosti, doduše, pada u subotu, ali je zato Velika Gospa u utorak i, uz dan godišnjeg odmora u ponedjeljak, 14. kolovoza, moguće je spojiti četiri dana u niz.

Dan Svih svetih dogodine pada u srijedu, pa se s dva dana godišnjeg može spojiti niz od pet slobodnih dana. Božić će sljedeće godine biti u ponedjeljak, a sa Štefanjem i još tri dana godišnjeg tada bi se mogla spojiti dva vikenda i dobiti čak devet slobodnih dana. Sve u svemu, sljedeća godina ‘spašava’ ovu u kojoj zbog ‘lošeg’ padanja datuma blagdana u kalendaru radni narod nije imao mnogo prilike za spajanjem slobodnih dana.

Sličnom kombinatorikom pozabavio se ovih dana i njemački Bild, zaključivši kako je u Njemačkoj moguće uz 31 dan godišnjeg odmora spajanjem dobiti čak 71 slobodan dan.

NALAZ INSPEKTORA OTKRIVA: Poslodavci krše gotovo svaku odredbu Zakona o radu!

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr