TKO ĆE PREUZETI HDZ?: / 'Hasanbegović je jedini pravi kandidat, iza ostalih stoje mutni Šeksovi interesi!'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) održat će u ponedjeljak u 15 sati sjednicu Predsjedništva.

27.6.2016.
11:22

Sjednica Predsjedništva bit će održana u Središnjici HDZ-a na Trg žrtava fašizma, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka. Na zakazanoj će sjednici, sasvim sigurno, glavna tema biti skorašnji unutarstranački izbori za predsjednika HDZ-a. Nakon odlaska Tomislava Karamarka, koji je nakon mjesta potpredsjednika Vlade napustio i čelnu stranačku poziciju, kandidata za nasljednika uopće ne nedostaje. Kako se već danima u političkim kuloarima nagađa, na stranačkim izborima zakazanima za 17. srpnja mogla bi zavladati prava gužva. Andrej Plenković, Tomislav Tolušić, Miro Kovač, Oleg Butković, Ivana Maletić, Zlatko Hasanbegović i Darko Milinović HDZ-ovci su čija se imena otpočetka spominju u igri za novog predsjednika HDZ-a, iako je navodno, kako je jučer objavila Nova TV, Tomislav Tolušić odustao od utrke, te će podržati upravo Plenkovića.

Plenković je zasad jedini kandidat, te je u kampanju, što ju je objavio još prije nego što je Tomislav Karamarko službeno objavio da se povlači, krenuo lobirajući na sve strane. Još uvijek nije izvjesno hoće li se kandidirati Maletić, Milinović ili Hasanbegović, a to bismo mogli saznati danas nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Krajnja desnica podržava Hasanbegovićevu moguću kandidaturu

Štoviše, za posljednjeg navedenog, kontroverznog HDZ-ovog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, postoje sve veći zahtjevi da se kandidira za mjesto šefa stranke. Naime, prema anketi jednog portala bliskog HDZ-u, Hasanbegović jučer uvjerljivo vodi ispred devetero drugih predloženih kandidata za novog šefa stranke s gotovo 50 posto potpore posjetitelja portala i ima petnaestak posto više glasova od Andreja Plenkovića.

Hasanbegovićevu moguću kandidaturu zagovaraju i u stranci kojoj je nekada pripadao - Hrvatskoj čistoj stranci prava (HČSP).

"Bilo bi jako dobro i za HDZ i za državotvornu političku opciju u zemlji da se dr. Hasanbegović kandidira, ja ga pozivam da to učini", kaže predsjednik HČSP-a Ivan Pandža za Slobodnu Dalmaciju.

Nasuprot Hasanbegovića u HDZ-u, procjenjuje Pandža, stoji opcija mutnih interesa i namjera koju predvodi Vladimir Šeks.

"Šeks je već birao vodstva HDZ-a i znamo što se dogodilo i toj stranci i državotvornoj opciji u cjelini. Članovi HDZ-a to dobro znaju i kada bi se samo njih pitalo i ponudilo im se Hasanbegovića za predsjednika, on bi glatko pobijedio bilo koga, pa tako i Plenkovića. Zato jer Hasanbegović govori i razmišlja državotvorno, njegove su ideje jasne i prepoznatljive", napominje predsjednik HČSP-a.

S druge pak strane, jedan od najmoćnijih ljudi HDZ-a, Tomislav Čuljak, otvoreno je podržao umjerenijeg Andreja Plenkovića.

"Osobno podržavam Andreja Plenkovića. Nemam dvojbi da je trenutačno najbolji izbor za predsjednika HDZ-a. Uvjeren sam da će mu podršku pružiti Vukovarsko-srijemska županija te peta izborna jedinica", rekao je Čuljak za Jutarnji.

Milinović, Miletić, Brkić i Hasanbegović neće se kandidirati?

Nadalje, kako piše Jutarnji, Davor Stier, koji će u Plenkovićevu timu biti zadužen za medije, još je u petak počeo s prikupljanjem potpisa.

"Zasad još nemamo podatke o broju prikupljenih potpisa, ali sigurni smo da ćemo skupiti potreban broj", rekao je Stier za Jutarnji. Isti izvor navodi i da je Darko Milinović krenuo prikupljati potpise, te da ih ima 1360, ali je dodao da i dalje nije siguran hoće li se kandidirati.

"Deveta izborna jedinica je na nogama. To, međutim, još ne znači da ću se kandidirati. Moram još posložiti neke kockice, no ako se kandidiram, pobijedit ću Andreja Plenkovića u prvom krugu", kazao je Milinović.

Prema izvoru Jutarnjeg, šanse za kandidaturu Ivane Maletić jako su male - "samo desetak posto".

Izvor Jutarnjeg također navodi da se Kovač isto tako odlučio povući iz utrke, a da se više kao kandidati ne spominju ni Oleg Butković ni Milijan Brkić. Zanimljivo, isti izvor tvrdi da je moguća Hasanbegovićeva kandidatura samo spin, te da se on uopće ne želi kandidirati.

Što je istina tek nam predstoji vidjeti danas u 15 sati.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali