VISOKI TROŠKOVI I NAMETI

TKO ĆE PRAVITI DOMAĆU ŠLJIVOVICU? Mnogim proizvođačima više se ne isplati peći rakiju

Sezona pečenja rakije je na vrhuncu, no zbog visokih trošarina i drugih nameta sve više domaćih proizvođača ne vidi računicu u daljnjem pravljenju tradicionalne šljivovice.

Proizvođači domaće rakije kažu kako vrtoglavo visoke cijene trošarina proizvodnju čine neisplativom. Ovdašnje trošarine od 23 kune po litri gotovo tri puta su veće nego, primjerice, u Srbiji gdje su osam kuna, a dvostruko veće nego u zemljama EU-a gdje su 16 kuna, javlja RTL.

Problem otežava i prodaja na crno

Cijena boce je od tri do devet kuna, čep košta kunu, termoskupljajuća naljepnica je 20 lipa, a dok se plati voće, zatim PDV, pa naknada za zbrinjavanje staklenog otpada i već spomenuta trošarina u iznosu od 23 kune, proizvođači jednostavno ne nalaze računicu u daljnjoj proizvodnji domaće šljivovice.

Kažu da je uskoro na tržištu neće biti jer je preskupa. Pritom nisu problem samo visoke trošarine nego prodaju dodatno otežava i proizvodnja i prodaja rakije na crno.

RAKIJA S 40 POSTO ALKOHOLA: Proizvedeno piće koje ne izaziva mamurluk!?

“Bit će preskupa i neće je biti na tržištu”

Stoga proizvođači poput Davorina Škofleka iz Kneževih Vinograda u Baranji strahuju za budućnost domaće šljivovice.

“Moći ćete je sami eventualno proizvesti, platiti to što plaćate, međutim, ona na tržištu više neće egzistirati zbog toga što je preskupa. Ona se na tržištu više ne može pojavljivati, prava slavonska kvalitetna šljiva”, kazao je za RTL.

HRVAT PIŠE CARINI ‘Trebam 400 litara rakije za osobne potrebe’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr